Gruppen-3a-328x120

Oroligheter vid knarktillslag på Ljungdala

Oroligheter vid knarktillslag på Ljungdala

Stämningen blev stundtals aggressiv när en grupp unga män samlades på Ljungdala i samband med en stor polisinsats på tisdagseftermiddagen. Polisen genomsökte flera källare i jakt på narkotika och hittade också en mindre mängd misstänkt substans med hjälp av narkotikasökhund.

Frilagt har tidigare berättat om stora problem med droghandel och annan kriminalitet i källare på Ljungdalaområdet. Efter avslöjandet lovade både polisen och hyresvärden Hässlehem åtgärder. Situationen ska ha förbättrats en tid därefter, men sedan har verksamheten återupptagits.

Enligt uppgifter från boende till Frilagt gjorde polisen nu tillslag i alla källare i flerfamiljshusen vid Trebackalånggatan. Därefter fortsatte insatsen på Gärdesvägen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Polisen genomsökte källare. Foto: Jonathan Önell

Enligt polisens hemsida inleddes ärendet klockan 13.02. Det talas där bara om en källare.

– Områdespolisen söker igenom en källare till ett flerfamiljshus i stadsdelen Ljungdala som ett led i brottsförebyggande arbete, skriver polisen.

Enligt polisen samlades 30-40 ungdomar och unga män i samband med arbetet, polisens närvaro ifrågasattes och stämningen blev stundtals aggressiv.

– Polismännen på plats utsattes för okvädesord och utfall men ingen polis är fysiskt skadad.

Polisen gjorde en större insats på Ljungdala. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Berit Önell

Minst en person blev sprayad med pepparspray av polisen och två personer avlägsnades med stöd av trettonde paragrafen i polislagen. Polisens prestalesperson Rickard Lundqvist förklarar vad det innebär.

– Enligt den lagparagrafen har en polis möjlighet att avvisa, avlägsna eller tillfälligt omhänderta någon vars uppträdande innebär en omedelbar fara eller en pågående allvarlig ordningsstörning. Man körde dem till en annan adress, säger han.

Polisen avslutade ärendet klockan 18.02. Dessförinnan hade situationen lugnat ner sig. Enligt Rickard Lundqvist fanns inga tecken på fortsatta oroligheter under kvällen.

– Vi har efterhand begett oss därifrån, säger han.

Situationen lugnade efterhand ner sig under eftermiddagen. Foto: Jonathan Önell

Han kan inte uttala sig i detalj om händelserna eftersom det var områdespolisens ärende.

– Jag kan inte värdera det mer än att det givetvis är allvarligt att en större folksamling stör polisens arbete på platsen, säger han.

När Frilagt besöker Gärdesvägen under senare delen av eftermiddagen kommer några ungdomar fram och berättar sin version. De är fortfarande arga och frustrerade.

– Det var jättemånga poliser. De är otrevliga och slår oss, säger de och visar filmer från dagens händelser på sina mobiltelefoner.

Väldigt unga ungdomar syns på en film i konfrontation med polisen, en är enligt den som håller i telefonen bara tretton år.

– En polis kallade mig jävla blattejävel. Sedan undrar de varför vi blir arga när de kommer.

– Vi samlas för varandras säkerhet, ingenting annat.

– När jag var liten ville jag bli polis, men inte nu längre.

Berit Önell

2022-04-29 Droger, sexköp och skadegörelse i Hässlehems källare

2022-05-13 Efter Frilagts avslöjande: Polisen ska synas mer på Ljungdala

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se