torsjö live vers2

Häktad för dubbelt mordförsök i bowlinghall

Häktad för dubbelt mordförsök i bowlinghall

Mannen som knivskar en anställd på Turbanhallen i centrala Hässleholm sitter nu häktad efter beslut av Hässleholms tingsrätt. Åklagare Ellen Randau begärde honom häktad för i första hand två fall av försök till mord, i andra hand ett fall av försök till mord och ett av grov misshandel. Häktningen bifalles med hänvisning till att påtaglig risk föreligger att den tilltalade annars kommer att fortsätta sin brottsliga verksamhet. Beslut fattades också att en rättsmedicinsk undersökning av den tilltalade kommer att genomföras.

När den 31-årige mannen på onsdagsmorgonen kom till Turbanhallen kände personalen igen jackan han hade på sig som en som stulits från lokalen dagen före.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

När en man ur personalen konfronterade den tilltalade om saken drog han kniv och gjorde utfall mot honom. Enligt åklagarens framställan sa han också ”jag skall hugga dig” eller liknande. Målsägande fick lindriga skador på halsen och i armhålan.

En andra målsägande attackerades också med kniv. Han lyckades dock undgå skador genom att hålla en stol mellan sig och den tilltalade. När den tilltalade ryckte stolen lyckades han få tag i annan stol att värja sig med.

– Han har huggit mot delar av kroppen där skador vanligen blir allvarliga skador, och även kan leda till döden, sa åklagare Ellen Randau.

– Det är ren tur att han inte träffade värre än han gjorde.

Vapnet var en skalkniv som tillgripits samma morgon på City Gross.

Så småningom lyckades personalen ta sig ut ur lokalen och blockera ytterdörren tills dess att polisen tog sig till platsen. Mannens försök att bryta sig ut med hjälp av ett bowlingklot misslyckades eftersom dörren var gjord av pansarglas. Foto: Jonathan Önell

Åklagare Ellen Randau yrkade på två veckors häktning men flaggade för att pågående teknisk analys av beslagtagen kniv kan komma att ta längre tid. Hon föreslog också att ett nytt rättspsykiatriskt intyg skulle inhämtas, eftersom det senaste är flera år gammal.

Den tilltalade har också ett 32 avsnitt digert brottsregister där liknande brottslighet förekommer med jämna mellanrum alltsedan 2007, då han var 16 år.

Senast i juli i år dömdes han för olaga hot till sex månaders fängelse, för vilket han blev villkorligt frigiven den 11 november. Den 27 juli 2021 dömdes han till åtta månaders fängelse för tretton fall av skadegörelse, två av olaga hot, tre av brott mot knivlagen såväl som ringa narkotikabrott. Innan dess dömdes han i januari 2020 till ett års och åtta månaders fängelse för grov misshandel, för vilket han villkorligen frigavs så sent som i mars 2021.

Den tilltalade förnekade brotten, bestred häktningen och motsatte sig rättsmedicinsk undersökning. Han medgav visserligen att han blev upprörd att personalen stängde in honom i bowlinghallen sedan han kommit ut från toaletten, men hävdade att han aldrig huggit någon med kniv.

Däremot är han inte ovillig att inställa sig för eventuellt fängelsestraff.

– Jag är hemlös. Det är stängt överallt. Lite meningen att jag skall åka i fängelse igen. Det är kallt ute, jag orkar inte vara ute och frysa mer, sa han.

Åtal skall inlämnas senast 16 december.

Jonathan Önell

Läs mer:

2022-11-30 Mordförsök i bowlinghall – personalen stängde in gärningsmannen

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se