torsjö live vers2

Högstadiet får stanna kvar på Linnéskolan

Högstadiet får stanna kvar på Linnéskolan

Det blir ingen sammanslagning av högstadiet på Linnéskolan och Läredaskolan i Hässleholm.

– Utredningen visar att det är möjligt att samlokalisera, men det politiska styret (SD, M och KD) väljer att inte genomföra sammanslagningen efter dialog med lärare på skolorna, skriver styret i ett pressmeddelande.

Kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) säger till Frilagt att det handlar om att båda skolorna haft problem, men idag kommit tillrätta med dessa och att man inte vill bryta upp den goda kultur som finns idag.

Högstadiet blir kvar på Linnéskolan. Foto: Berit Önell

Igår meddelade styret att det inte blir någon flytt av Montessoriskolan till Norra Skånes tidigare tidningshus vid Väpnaregatan. Istället ska det utredas om arbetsmarknadsförvaltningens verksamheter kan samlokaliseras där. Därmed är det inte längre aktuellt att flytta in arbetsmarknadsförvaltningen i Linnéskolan och behovet av att flytta högstadiet minskar.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Uppdraget att utreda en flytt av Linnéskolans årskurs 7-9 till Läredaskolan beslutades av kommunfullmäktige som en del av den strategiska planen med budget för 2023-2026. Syftet var att spara lokalytor. Skolchef Niklas Persson ska presentera utredningen för kommunstyrelsen i april, och dessförinnan för barn- och utbildningsnämnden, men ledande politiker i majoritetsstyret har redan tagit del av den. Efter ett möte med lärare från båda skolorna på onsdagen var de överens om att inte driva frågan om en sammanslagning vidare.

Hanna Nilsson berättar att de även tidigare fått in väldigt mycket bra synpunkter från personalen.

– Egentligen hade vi redan fattat beslutet, säger hon.

Hon ser fördelar med ett snabbt beslut så att berörda vårdnadshavare får veta vad som gäller.

– Nu är vi ute i god tid så de kan göra omval om de vill. Det är klart att det blir oro med utredningar, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD). Foto: Urban Önell

Hon förklarar att båda skolorna idag är välfungerande.

– Det har varit stökigt och otryggt, men de har väldigt engagerad personal som jobbat på många olika sätt.

– De har gjort en rätt rejäl resa. Hur skulle det bli om vi bryter upp, kan det bli oroligt? Hur mycket vinner vi? Vi tror att det är bättre med två mindre skolenheter här, säger hon.

Nu får politikerna se sig om efter andra sätt att spara lokaler och pengar.

– Nu får vi försöka på något annat sätt. Ibland kostar en besparing mer på andra hållet. Men vi får titta mer på lokalytorna på båda skolorna. En ganska stor del av Linnéskolan används inte idag, säger Hanna Nilsson.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se