torsjö live vers2

Världsunikt åretruntgräs testas på Österås

Världsunikt åretruntgräs testas på Österås

Österås IP blir först i världen med en klimatsmart fotbollsplan för åretruntspel. Det handlar om en unik naturgräsplan som ska ersätta en av konstgräsplanerna. Naturvårdsverket stöder projektet med tolv miljoner kronor och Hässleholms kommun får anläggningen i gåva av utvecklaren, Österlenföretaget Skånefrö. Det berättar kommunen i ett pressmeddelande.

Sven Olof Bernhoff VD Skånefrö, Connie Asterman (S), Paul Thurn (SD) och Margreth Segerstein (M) från Kultur- och Fritidsnämnden rullar gemensamt upp gräsmattan på Österås IP – ett annorlunda första spadtag. Foto: Thomas Bengtsson, Fri Kommunikation
Sven Olof Bernhoff VD Skånefrö, Connie Asterman (S), Paul Thurn (SD) och Margreth Segerstein (M) från kultur- och fritidsnämnden rullar gemensamt upp gräsmattan på Österås IP – ett annorlunda första spadtag. Foto: Thomas Bengtsson, Fri Kommunikation

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Beskedet kommer mindre än två veckor efter EU-beslutet att förbjuda gummigranulat på konstgräsplaner. Det brådskar att hitta alternativa lösningar trots en övergångstid på åtta år. Både EU:s ministerråd och EU-parlamentet har tre månader på sig att invända mot beslutet som fattades av EU:s experkommitté för kemiska produkter.

Beslutet applåderas av Skånes Fotbollsförbund.

– Stort grattis till Hässleholm som blir först och historiska. Vi ser projektet som ett viktigt steg i riktning mot en mer hållbar idrott och samhälle, säger Peter Ekvall, vd för Skånes Fotbollsförbund i pressmeddelandet.

Skånefrö startade redan 2016 arbetet med att ta fram en ny sorts växtbädd optimerad för fotbollsplaner. Efter fem år utvecklades även ett koncept med ett slutet system som ska ge stora miljöfördelar och samtidigt bästa förutsättningar för åretruntspel.

– Det världsunika, klimatpositiva systemet är miljövänligt och väldigt resurseffektivt. Det eliminerar vatten- och näringsläckage, kräver mindre näringstillförsel och binder koldioxid tack vare biokolet i växtbädden, säger Sven Olof Bernhoff, vd på Skånefrö, i pressmeddelandet.

Det gamla konstgräset har tagits brot från en av planerna på Österås och ersätts med det unika naturgräset för åretruntspel. Foto: Thomas Bengtsson, Fri Kommunikation
Det gamla konstgräset har tagits bort från en av planerna på Österås och ersätts nu med det unika naturgräset för åretruntspel. Foto: Thomas Bengtsson, Fri Kommunikation

Både Skånes Fotbollsförbund och Naturvårdsverket har visat stort intresse för projektet. Ett av villkoren för Naturvårdsverkets finansiering var att en konstgräsplan skulle bytas mot en plan enligt det nya konceptet. Skånefrö kontaktade Hässleholms kommun där kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott ställde sig enhälligt positivt. Annars hade kommunen i årets budget avsatt sex miljoner kronor för att byta ut konstgräs på Österås.

– Vi är mycket glada över att få vara en del i detta miljömedvetna projekt och tackar Skånefrö för gåvan. Den här planen kommer att bidra positivt till spelarnas hälsa och gagna kommunens fotbollsspelande barn och unga, året runt i många år framöver, säger kultur- och fritidschef Anders Rosengren i pressmeddelandet.

Arbetet med att byta ut en av konstgräsplanerna på Österås IP påbörjades redan på måndagen.

Berit Önell

Läs mer:

2022-11-17 Budgetförslag justeras – konstgräs och omsorg prioriteras

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se