torsjö live vers2

Hovrätten dömer till fängelse för misshandel på Nytorget

Hovrätten dömer till fängelse för misshandel på Nytorget

Hovrätten ändrar tingsrättens dom och dömer den 39-årige man som attackerade en 83-årig kvinna på Nytorget i Hässleholm för misshandel och våld mot tjänsteman. Domstolen skärper straffet från böter till fängelse i sex månader.

Mannen lägger armarna om kvinnan på ett så våldsamt sätt att de båda faller omkull. Skärmklipp ur filmen som visades på rättegången
Mannen lägger armarna om kvinnan på ett så våldsamt sätt att de båda faller omkull. Skärmklipp ur filmen som visades på rättegången

Hässleholms tingsrätt frikände den psykotiske och drogpåverkade mannen med motiveringen att han inte visste vad han gjorde när han orsakade att kvinnan föll till marken och fick en hjärnblödning i augusti 2022. Därför kunde han inte dömas för grov misshandel som åtalet gällde. Han dömdes av samma anledning inte heller för våld mot tjänsteman utan enbart för två fall av ringa narkotikabrott.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Hovrätten konstaterar att en film från händelsen på Nytorget visar att mannen stundtals var “I sin egen värld”. Men han reste sig upp från marken, gick fram till kvinnan när hon kom gående mot honom och tog ett till synes medvetet grepp om hennes hals så att hon föll omkull. Hans agerande tyder enligt hovrätten på att han var tillräckligt medveten.

– Han hade åtminstone en basal grundförståelse av det sammanhang och den omgivning där handlingarna företogs, skriver hovrätten.

Ordningsvakterna hade stundtals svårt att få kontakt med honom, men när de höjde rösten mot honom lugnade han ner sig och vid något tillfälle tittade han på dem och skrek “dö”. Han ropade också namnet på en person som han bad ta hans väska.

Men hovrätten anser inte det bevisat att 39-åringens avsikt var att skada vare sig kvinnan eller ordningsvakten. Han måste däremot ha varit medveten om att hans agerande innebar en allvarlig risk för att kvinnan skulle skadas allvarligt. Han bedöms ha varit likgiltig för både detta och att ordningsvakten skulle få ont i ryggen om han sparkade honom där.

Hovrätten skriver att det oprovocerade angreppet mot en äldre och i det närmaste skyddslös kvinna utan tvekan är allvarligt. Men våldsutövningen var kortvarig och skadorna inte livshotande. Därför anser hovrätten inte att mannen ska dömas för grov misshandel utan enbart misshandel.

Hovrätten bedömer att misshandeln innebar en allvarlig kränkning av kvinnans integritet. Mannen ska därför betala 40 000 kronor i skadestånd till henne. Det är hälften av vad målsägandebiträdet begärt. Ordningsvakten får inget skadestånd eftersom han enligt hovrätten ska vara beredd på visst fysiskt motstånd vid ett ingripande.

Berit Önell

2022-11-26 Frikänns helt från våld på Nytorget

2022-12-20 Överklagar frikännande dom för våld på Nytorget

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se