logga-ligg-tjock

Överklagar frikännande dom för våld på Nytorget

Överklagar frikännande dom för våld på Nytorget

Hovrätten får pröva den frikännande domen mot den våldsamme, psykotiske och drogpåverkade mannen som gick till angrepp mot en 83-årig kvinna på Nytorget i Hässleholm en lördag i augusti. Både åklagaren och offret vill att mannen ska dömas för grov misshandel. Kvinnan, som fick en hjärnblödning när hon slog huvudet i stenläggningen, vill ha skadestånd på drygt 80 000 kronor.

Mannen lägger armarna om kvinnan på ett så våldsamt sätt att de båda faller omkull. Skärmklipp ur filmen som visades på rättegången

Hässleholms tingsrätt bedömde att mannen var i ett sådant tillstånd att han inte visste vad han gjorde när han orsakade att kvinnan föll till marken. Därför kunde han inte dömas för grov misshandel. Han hade möjligen kunnat dömas för vållande till kroppsskada eftersom han, trots att han visste att det kunde leda till en psykos, tog droger samtidigt som han inte sov på flera nätter. Men eftersom det brottet inte “angetts” frikändes han helt från våldet. Han dömdes bara för två fall av ringa narkotikabrott.

Åklagaren Magdalena Petersson anser att mannen i första hand ska dömas för både grov misshandel och våld mot tjänsteman. Enligt hennes överklagande har tingsrätten objektivt sett kommit fram till att den 41-årige mannen gjort sig skyldig till misshandel och våld mot tjänsteman.

– Fråga är om han haft uppsåt, skriver hon och konstaterar att gärningarna begåtts under så kallat självförvållat rus.

Magdalena Petersson hänvisar till flera rättsfall om hur uppsåt ska bedömas i sådana fall.

– Endast höggradiga förvirrings- och omtöckningstillstånd som tar sig uttryck i ett grumlat medvetande kan medföra att uppsåt inte föreligger, skriver hon.

41-åringen har sagt att han inte minns någonting av händelserna på Nytorget. Enligt den psykutredning som gjorts förelåg ingen allvarlig psykisk störning, men vid gärningstillfället befann han sig i ett kortvarigt och övergående drogutlöst psykotiskt tillstånd.

Åklagaren hänvisar till ett vittnes film från händelsen och menar att den visar att greppet om kvinnans hals inte var en reflexmässig eller oavsiktlig handling.

– Det utdragna händelseförloppet därefter, när han bland annat sitter på målsägandens bröstkorg, talar också emot att det är fråga om en omedveten handling, skriver Magdalena Petersson.

Hon påtalar också bland annat att mannen enligt vittnen var tillräcklig medveten för att slåss med sin kompis strax före händelsen och att han bad denne att ta hand om hans väska.

I andra hand anser både målsäganden och åklagaren Magdalena Petersson att mannen ska dömas för vållande till kroppsskada, grovt brott.

83-åringens målsägandebiträde Emília Bengtsson förklarar att brottet innebar en så allvarlig kränkning att skadeståndet är skäligt. 70 000 kronor gäller kränkning.

– Vad gäller kränkningsersättningens storlek bör det beaktas att han har brukat hänsynslöst och rått våld mot en äldre, fysiskt väsentlig svagare person, skriver hon.

Resten av skadeståndet är ersättning för sjukvård samt sveda och värk. Kvinnan förbehåller sig också rätten att i framtiden återkomma med ekonomiskt anspråk för tiden efter hovrättens prövning.

Magdalena Petersson begär att väktaren som blev sparkad under gripandet ska få ett skadestånd på 5 000 kronor.

Berit Önell

Läs mer:

2022-10-31 Åtal för överfall på äldre kvinna

2022-11-16 Försvarsadvokaten: Han omfamnade kvinnan på Nytorget

2022-11-26 Frikänns helt från våld på Nytorget

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se