Gruppen-3a-328x120

S vill inte bygga nytt till Ge och Få

S vill inte bygga nytt till Ge och Få

Socialdemokraterna säger nej till förslaget från tekniska nämndens avgående ordförande Ulf Berggren (SD) om att bygga en ny lokal till Ge och Fås dagliga verksamhet. Benny Petersson (S) röstade nej och reserverade sig mot beslutet i nämndens arbetsutskott. Förste vice ordförande Simon Berneblad (KD) gav Berggren sitt stöd, men i nämnden kommer förslaget inte att gå igenom om den nya styrande koalitionen med S och M säger nej.

Benny Petersson (S). Foto: Lotta Persson
Benny Petersson (S) säger nej till att bygga ny lokal för sju miljoner kronor till Ge och Få.. Foto: Lotta Persson

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Ärendet behandlades vid ett extra sammanträde med arbetsutskottet på måndagseftermiddagen, bara några timmar innan kommunfullmäktige avsatte Ulf Berggren som ordförande i samband med att maktskiftet genomfördes.

Förslaget innebär att en ny lokal till Ge och Få ska byggas intill den befintliga på Garnisonsområdet. Nybygget är kostnadsbedömt till sju miljoner kronor. Tidigare var enbart 1,8 miljoner avsatta till att inreda ett plåtskjul på området, något som omsorgsnämnden efter en konsekvensbedömning sa nej till. 5,2 miljoner föreslås tas från det planerade ridhusbygget på Österås som inte ska starta i år.

Omsorgsförvaltningen arbetar med att ta fram ett nytt förslag till lokaler till omsorgsnämndens sammanträde den 15 juni.

– Vi har diskuterat det i gruppen. Vad jag har fått till mig håller omsorgen på att planera för ett koncept för hur de skulle vilja ha det. Det här förslaget är inte förankrat, det var väl SD:s sista ryck, säger Benny Petersson till Frilagt.

Han har hört att även Robin Gustavsson (KD), omsorgsnämndens ordförande till och med måndagen, var med på Ulf Berggrens förslag.

– Men tidigare har inte pengar funnits, säger Benny Petersson.

Han vet inte vad det är omsorgsförvaltningen planerar, men tycker inte att det är en bra idé att ta medel som är avsatta för ridhuset och som kommer att behövas längre fram.

– Tidigare kunde man inte röra en krona.

– Det fanns inga handlingar framme heller, säger han.

Handlingar fanns dock, men var inte särskilt utförliga. Benny Petersson reagerade bland annat på en formulering om “förberedelser för framtida inredning av personalutrymmen i mindre omfattning”.

– Är personalutrymmen toaletter och liknande? Det här är en grupp som behöver lite mer. Det är en viktig verksamhet, säger han.

Plåtskjulet bedömdes olämpligt bland annat för att det inte fanns pengar till att bygga toaletter där. Det kan vara svårt för deltagarna att behöva gå till den andra byggnaden för toalettbesök.

Benny Petersson säger att han hoppas på en bra lösning för Ge och Få.

– Givetvis, det är det vi håller på och diskuterar, säger han.

Orsaken till problematiken är att Ge och Få konkurrerar med Modelljärnvägsföreningen om en av lokalerna när föreningen har mässor några gånger per år. Då har Ge och Få tvingats att flytta ut och inte kunnat arbeta som vanligt.

Benny Petersson tror inte att det är aktuellt att flytta på Modelljärnvägsföreningen.

– Om de skulle flytta modelljärnvägen packar de nog inte upp den igen. Men vi hoppas att ordna lokaler så att båda blir hyfsat nöjda. Kanske kan man använda tält till mässorna, säger han.

Berit Önell

Läs mer:

2023-05-15 Sista ordförandeförslaget: Nybygge till Ge och Få

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se