torsjö live vers2

Vattenläckan stänger delar av Tyringe skola resten av veckan

Vattenläckan stänger delar av Tyringe skola resten av veckan

Årskurs 4-9 på Tyringe skola får fjärr- eller distansundervisning resten av veckan. Deras del av skolan hålls stängd eftersom den kommer att vara utan vatten och el på grund av den stora vattenläckan.

Elavbrottet slog också ut internet inom alla kommunala verksamheter i Tyringe, Västra Torup, Röke och Matteröd under några timmar på måndagen.

Arbetet med att lokalisera vattenläckan fortsatte på tisdagen. Bilden togs på måndagseftermiddagen. Foto: Urban Önell
Arbetet med att lokalisera vattenläckan fortsatte på tisdagen. Bilden togs vid sextiden på måndagskvällen. Foto: Urban Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Som Frilagt berättade på måndagen upptäcktes ett slukhål på skolgården av en privatperson på söndagskvällen. Kommunens tekniska jour var på plats men satte bara upp avspärrningar för att ingen skulle falla ner i hålet. Först på måndagen kontaktades Hässleholm Miljö och Hässleholms vatten som kunde stänga av vattnet och börja felsöka. En del av skolans källare där ett ställverk finns var då översvämmat och elen stängdes av för att räddningstjänsten skulle kunna pumpa ut vattnet.

Enligt Hässleholm Miljös uppgifter till Frilagt har en inkommande vattenledning sprungit läck och i sin tur skadat en avloppsledning så att vatten och grus täppt till den och avloppsvattnet gått baklänges.

Var på vattenledningen läckan finns är ännu inte klarlagt, enligt vad som framkom på ett avstämningsmöte på tisdagsmorgonen. I mötet deltog skolledningen, kommunens tekniska förvaltning, Hässleholms vatten och Levins el som gemensamt gjorde bedömningen att delar av skolan kommer att vara utan vatten och el resten av veckan. Elen kan i bästa fall kontrollstartas på fredag.

Politikerna i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott beslöt därför om fjärr- eller distansundervisning till och med fredag. Rektor fick mandat att besluta om eventuella undantag utifrån elevers förmåga att genomföra fjärr- eller distansundervisning.

– Beslutet i arbetsutskottet ger bättre förutsättningar än om vi ska fatta nya beslut för varje dag. Nu vet både elever och vårdnadshavare vad som gäller hela veckan, säger skolchef Niklas Persson som bara har mandat att besluta om stängning av skolor för en dag i taget.

Det var han som beslöt att skicka hem eleverna på måndagsförmiddagen. På tisdag är det nationaldagen och eleverna är lediga både måndag och tisdag. Förhoppningen är att kunna öppna hela skolan igen på onsdagen den 7 juni.

Niklas Persson, barn- och utbildningschef i Hässleholms kommun.
Niklas Persson, skolchef och barn- och utbildningschef i Hässleholms kommun.

– Men det finns absolut inte någon garanti för att vi kan bedriva undervisning i nästa vecka, säger skolchef Niklas Persson.

Han vill inte ägna sig åt tyckande, men undrar lite över varför ingenting gjordes på söndagskvällen. Vattnet fortsatte därför att forsa in i skolan tills Hässleholms vatten fick information på måndagsmorgonen.

– De som är berörda har all anledning att gå tillbaka och utvärdera och se vad de kan göra för att förebygga en annan gång, säger Niklas Persson.

Kostnaderna för åtgärderna lär bli höga.

– Det måste åtgärdas, men kostnaderna hade kanske kunnat minimeras.

Niklas Persson menar också att det kan ha inneburit fara för eleverna att komma till skolan på mådagen även om själva slukhålet var avspärrat.

– Det fanns all anledning att vidta försiktighetsåtgärder, säger han.

Rektor Anette Lindblom berättar att Hässleholms vatten planerar en tillfällig lösning för vatten och avlopp.

– Sedan kommer de att göra en större renovering under sommarlovet. Vatten och avlopp kan vi få inom de närmaste dagarna. Eventuellt blir det klart redan imorgon, säger hon.

Frågetecknet är elen.

– Där har det blivit rätt mycket skador av vattnet, förklarar Anette Lindblom.

Det handlar om det rum där elcentralen finns. Inga andra lokaler är vattenskadade. Enligt Anette Lindblom drabbades elcentralen för att den ligger lite lägre.

Vedhyggeskolan där de yngre barnen går ligger på andra sidan vägen och där fungerar allt. Men skollunchen blir lite annorlunda när skolköket varken har el eller vatten.

– Det har vårt fantastiska kök löst. Idag har de grillat och det gör de imorgon också plus att de tar hjälp av kringliggande kök som kör hit uppvärmd mat, berättar Anette Lindblom.

– Det är fantastiskt roligt att se hur folk bara löser saker. Helt underbart vilket engagemang!

Hon fick information om slukhålet och översvämningen först när hon kom till jobbet strax före klockan åtta på måndagen. Men hon vill inte kritisera någon.

– Jag tänker att alla gör sitt bästa utifrån vad de vet. Vi kommer ingenstans med att leta syndabockar, säger hon.

Utvärdering ser hon som en senare fråga.

– Jag är jätteglad att inte någon blev skadad, det är det viktigaste, och att vi kan hålla skolan igång, även om det blir digitalt.

Strömmen återkom på måndagseftermiddagen till övriga kommunala verksamheter genom en temporär lösning. Därmed kunde även internet återställas, vilket meddelades på kommunens intranät klockan 14.25.

– I nuläget kvarstår arbete på Tyringe skola men övriga verksamheter som varit berörda ska nu vara igång igen, skrevs det under rubriken Driftinformation.

Berit Önell

Läs mer:

2023-05-29 400 elever hemskickade: Vattenhål skapade slukhål på skola

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se