torsjö live vers2

Vikingabyn hittade sprängmedel – bombskyddet på plats

Vikingabyn hittade sprängmedel – bombskyddet på plats

Vittfarnas vikingaby utanför Sösdala har tillkallat polis två dagar i rad efter att ha hittat vapen och sprängmedel som en tidigare hyresgäst på fastigheten lämnat efter sig. På onsdagskvällen ryckte nationella bombskyddet ut och tog hand om misstänkt farliga föremål för vidare analys.

Bilden visar Oddvar Lönnerkrantz och två poliser.
Oddvar Lönnerkrantz visade poliserna skjulet där sprängämnena hittades. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Polisen har tidigare gjort flera spektakulära insatser mot vikingabyn, senast i mars då insatsstyrkan gjorde husrannsakan och beslagtog en soft airgun. Det var ett par veckor efter Frilagts avslöjande om vikingabyns inspelningar där dåvarande kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) tycks tala om att hon försökt anlita vikingarna som torpeder. Syftet skulle vara att få en medborgare att ta tillbaka sitt överklagande av kommunens beslut att köpa Björksäters äldreboende.

Den här gången var det vikingarna som vände sig till polisen. Vikingahövdingen Oddvar Lönnerkrantz berättar om chocken när först på tisdagen två vapen hittades i de kvarlämnade sakerna. Polisen kom och hämtade dem, men på onsdagen gjordes nya upptäckter, bland annat vad som såg ut att vara 200 gram sprängdeg och ammunition.

Bilden visar förpackningen med sprängdeg.
Sprängämnena var gamla, men polisen befarade att de skulle kunna detonera. Foto: Oddvar Lönnerkrantz

– Det kändes fruktansvärt att hitta det här skitet. Om det hade hittats vid fel tillfälle hade det kunnat få hemska konsekvenser för hela familjen, säger han.

Han syftar på tidigare anmälningar mot vikingabyn där utredningar tagit månader och år.

– Det har stormat så mycket om oss, så jag vill ha ryggen fri nu, säger han.

Han undrar lite över varför polisen inte hittade detta vid husrannsakan i mars då alla byggnader söktes igenom.

De stängde på onsdagseftermiddagen restaurangen och kaféet och flyttade hästar, hundar och katter i säkerhet. En del av området spärrades av på grund av “Bombvarning” som det stod på anläggningens Facebooksida.

– Idag håller vi avspärrat och stängt då vi hittat en del explosiva föremål bland en före detta hyresgästs tillhörigheter. Polisens bombgrupp är på väg för att säkra och avlägsna föremålen. Vänligen håll avstånd.

Bilden visar nationella bombskyddets bil och två poliser.
Nationella bombskyddet med sökhund säkrade föremålen och tog med dem för vidare analys. Foto: Oddvar Lönnerkrantz

Senare på kvällen uppdaterades texten med att polisen säkrat och avlägsnat föremålen och att avspärrningarna är bortplockade. Bombhund hade då också sökt på platsen men hittade inte något mer.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se