torsjö live vers2

Knapp majoritet vill ge MP partistöd trots missad underskrift

Knapp majoritet vill ge MP partistöd trots missad underskrift

Kommunstyrelsen vill ge Miljöpartiet partistöd trots att en namnunderskrift från revisorn saknas. SD och KD reserverade sig och även L var emot. FV, som bara har ersättarplats, lämnade en protokollsanteckning och hänvisade till att både L och V förra året blev utan pengar på grund av missar i redovisningen. SD vill också att indexuppräkningen av partistödet pausas, något som M stod bakom i det tidigare styret med SD och KD. SD vill därutöver sänka partistödet med tio procent, totalt 18,7 procent. FV vill sänka med 30 procent. Frågan kommer att avgöras i kommunfullmäktige.

Som Frilagt tidigare berättat godkände kommunstyrelsens arbetsutskott övriga partiers redovisning men lyfte ut MP efter att oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD) påtalat att namnunderteckningen saknades. Vid kommunstyrelsens sammanträde i förra veckan hade man stämt av med MP.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi hade en diskussion i vår grupp och kom fram till att MP ska erhålla partistöd, berättade kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) på presskonferensen efter mötet.

Bilden visar Lena Wallentheim.
Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) vill att MP ska få partistöd trots missen i redovisningen. Hon ville också att partistödet ska höjas med 8,7 procent enligt indexuppräkningen. Foto: Urban Önell

Voteringen slutade 7-6 för att låta MP få stöd. Hanna Nilssons tilläggsyrkande om sänkt partistöd avslogs med röstsiffrorna 9-4.

Partierna är berättigade till totalt 2,7 miljoner kronor i kommunalt partistöd 2024 om alla redovisningar godkänns. För MP:s del handlar det om 126 000 kronor.

Lena Wallentheim menade att revisorn missat att underteckna på sidan ett av två, men på andra sidan intygat att pengarna använts rätt. De partier som blev utan stöd förra året hade helt eller delvis inte lämnat in sina redovisningar i tid. De hade också fått påminnelse, vilket inte MP fått.

– MP har inte fått samma chans att rätta till felet, sa kommunalrådet Lina Bengtsson (M) som också ville att rutinerna skulle ses över.

Hanna Nilsson tyckte att det var trams.

– Det är lite för mycket daltande. Det är väldigt enkla regler.

Bilden visar Hanna Nilsson.
– Trams, tyckte oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD) om att rutinerna för redovisningen skulle behöva ses över. Foto: Urban Önell

Vid förra veckans sammanträde i kommunfullmäktige ställde oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD) en fråga till kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) om varför uppräkningen av partistödet trots allt lagts in i beslutsunderlaget.

Lena Wallentheim förklarade att det inte fanns något beslut i frågan från det tidigare styret. Det nya styret med S och M har inte diskuterat saken.

– Det ni diskuterat är inte någonting som jag med automatik ärver, sa hon.

Hon menade att indexuppräkningen behövs.

– Vad den bygger på är inflationen och prisökningen i vårt samhälle. Partierna liksom övriga invånare får ökade kostnader. Därför har vi valt att gå fram till beslut med den indexuppräkningen, sa hon.

Lena Wallentheim betonade att de mindre partierna drabbas hårdare av en sänkning av partistödet.

– Det kan vara lätt för oss större partier. Men mindre partier kan ha fått ökade hyreskostnader och behövt handla en del saker. Då är 10 000 kronor inte någon stor ökning. Vi måste se på möjligheterna att bedriva partiarbete och spara till kommande val, sa hon.

Hanna Nilsson konstaterade att det nya styret måste göra ett aktivt val.

– Min känsla är att hässleholmarna kommer att få se en skattehöjning inom det närmaste. Vi måste hålla tillbaka på allt.

– Vi är beredda att få mycket mindre i stöd, inte till förmån för andra partier utan till förmån för kommuninvånarna. De får inte ens en indexuppräkning, sa hon.

Berit Önell

Läs mer:

2023-08-16 Miljöpartiet kan bli utan partistöd

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se