torsjö live

Lill Lindfors ersätter Riedel – program för alla åldrar på kulturdagar

Lill Lindfors ersätter Riedel – program för alla åldrar på kulturdagar

Lill Lindfors ställer upp på kort varsel och ersätter Georg Riedel i den inledande konserten vid Hässleholms första Kulturdagar den 28 september. Kulturdagarna innehåller ett digert program för alla åldrar och fyller inte bara kulturhuset utan även gator och torg. Genom ekonomiska bidrag från Leader och Sparbanken Skåne kan allt erbjudas till subventionerade priser med fri entré till barnföreställningarna.

Bilden visar Lill Lindfors.
Lill Lindfors ersätter Georg Riedel som dragplåster vid den inledande konserten på Hässleholms Kulturdagar. Foto: Marie Östlin

Konserten med den framstående kompositören och kontrabasisten Georg Riedel och pianisten Jan Lundgren är inställd på grund av att Riedel, som snart fyller 90 år, blivit sjuk.

– Det var ett hårt slag, så nära inpå. Georg Riedel var ett av våra affischnamn, säger Marcus Frennemark, ny ordförande i arrangerande Hässleholms teaterförening.

Men det löste sig alltså med ett annat känt namn. Jan Lundgren kommer att framträda tillsammans med folkkära sångerskan och skådespelerskan Lill Lindfors.

Hässleholms Kulturdagar den 28-30 september arrangeras på initiativ av Hässleholms teaterförening och Hässleholms konstförening som ville ge det lokala kulturlivet en nystart efter pandemin. Samtidigt är avsikten att hitta nya samverkansformer mellan ideella, privata och offentliga aktörer som kan locka nya publikgrupper. Kanske blir kulturdagarna årligt återkommande.

– Vi tyckte det var lite tomt på kulturfronten och tänkte att det måste vi göra något åt. Men inte i min vildaste fantasi kunde jag drömma om att det skulle bli så här stort, säger Elisabeth Möller, tidigare ordförande i Hässleholms konstförening.

Bilden visar Lena Bäckström och Elizabeth Möller.
Initiativtagarna LenaBäckström, till vänster, och Elizabeth Möller. Foto: Berit Önell

Lena Bäckström, hennes efterträdare på ordförandeposten, berättar att de var lite molokna efter det magra publikintresset för kulturhusets 20-årsjubileum som på grund av pandemin firades först efter 22 år.

De båda kontaktade Marcus Frennemark som var med på noterna.

– Vi började med att boka hela kulturhuset utan att ha en enda föreställning klar. Sedan har det fyllt på efterhand, berättar Elisabeth Möller.

Fler aktörer hakade på: Hässleholms jazzklubb, Hässleholms konsertförening, Hässleholms stadsmusikkår, Hässleholms filmstudio, Hässleholms kulturskola, Anderssons dansakademi, Harrys, Hesslecity och Hässleholms kommun.

Bilden visar företrädare för kulturdagarnas arrangörer.
Ideella föreningar står bakom kulturdagarna tillsammans med offentliga och privata aktörer. På fredagen presenterade företrädare för dessa satsningen vid en presskonferens i kulturhusets entréhall där programmet ska inledas den 28 september. Foto: Berit Önell

Programmet startar med invigningstal, sång och musik i kulturhusets entréhall på torsdagskvällen. Där framträder Pavarottisångarna som sjunger kända melodier ur Pavarottis repertoar och gör sitt första framträdande efter pandemin. Gruppen består av operasångarna Åsa Nordgren, Henrik Lagercrantz och Per-Anders Hedlund som ackompanjeras av Ingvar Albihn, annars mest känd som ledare för Hässlekören och kyrkomusiker i Tyringe.

Bilden visar Ingvar Albihn och Gail Bladh.
Ingvar Albihn är med och inviger kulturdagarna med Pavarottisångarna. Gail Blad medverkar i Anderssons dansakademi. Foto: Berit Önell

Därefter följer ett späckat program med allt från Malmö Opera som framför August Strindbergs Kronbruden till cirkusföreställning och barnaktiviteter i och omkring kulturhuset. Mycket kommer att hända i ett kulturtält på Stortorget där barnen kan träffa Hässleholms nya maskot, ekorren Hasse Holm.

Bland mycket annat kan nämnas en klassisk pianokonsert med Per Tengstrand som också visar sin film Freedom of the will, om människor och händelser som påverkats av Beethovens musik.

Stadsmusikkårens marscherar genom staden på lördagsförmiddagen och spelar även i kulturtältet. Anderssons dansakademi har uppvisning på torget och i kulturhuset visar filmstudion kortfilmer för olika åldrar både på torsdagen och fredagen. Barnfilmer visas också på biblioteket och barn ställer ut konst i utställningshallen. Kreativ familjeverkstad, fotokonstworkshop, dansworkshops och föreläsning om programmering av dataspel är några andra programpunkter.

– Målsättningen är att det ska finnas program så att man kan gå från det ena till det andra. Det får gärna krocka lite, säger Marcus Frennemark.

Han tror inte att konkurrens skadar, snarare kan olika programpunkter dra publik till varandra.

Bilden visar Marcus Frennemark och Gunilla Dahlberg.
Marcus Frennemark, ordförande i Hässleholms teaterförening, hoppas att kulturdagarna ska bli återkommande. Här tillsammans med Gunilla Dahlberg från Hässleholms stadsmusikkår. Foto: Berit Önell

Kulturdagarna blev också ett Leaderprojekt som fått drygt 600 000 kronor i stöd från Europeiska jordbruksfonden. Medlen ska användas till lokalhyra, tält och till att få igång ett nytt lokalt kultursamarbete. Sparbanken Skåne bidrar med 100 000 kronor till föreställningar och aktiviteter för barn och ungdomar.

– Vi hade inte kunnat göra det här om vi inte fått dessa bidrag, säger Lena Bäckström.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se