torsjö live vers2

Politiker och tjänstemän på vänortsbesök i Tyskland

Politiker och tjänstemän på vänortsbesök i Tyskland

En delegation på sju personer från Hässleholms kommunledning befinner sig på ett tre dygn långt besök i vänorten Eckernförde i Tyskland. Kommunalråden Lena Wallentheim (S), Lina Bengtsson (M) och Hanna Nilsson (SD) deltar, tillsammans med kommunfullmäktiges ordförande Erik Berg (M), kommunfullmäktiges vice ordförande Irene Nilsson (S), näringslivschef Stefan Larsson och Katarina Finyak, bygglovschef och tillförordnad planchef.

Nu tar Lena Wallentheim (S) och Lina Bengtsson (M) över styret av Hässleholms kommun.
Lena Wallentheim (S), till vänster, och Lina Bengtsson (M) är på resa till vänorten Eckernförde i Tyskland. Sju personer från Hässleholms kommunledning ingår i delegationen. Foto: Urban Önell

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Det är åtta år sedan senast Hässleholms kommunledning besökte sin tyska vänort. Sedan dess har Eckernfördeparken, som namngavs till vänortens ära, slaktats. Fastigheten såldes för en krona till K-Fastigheter som byggde bostäder och av parken återstår bara en liten kant, en så kallad pocketpark. När detaljplanen för Paradiset med närområde antogs valde kommunen att bara bevara ett av de tre kvarvarande träden.

Men förra året beslöt kommunen att blåsa liv i vänortsrelationen, som inleddes redan på 1950-talet, och en grupp från Eckernförde kom på besök till Hässleholm. Den tidigare ordningen med besök en gång om året, varannan gång på varje plats, ska återupptas och därför var det nu dags för en resa från Hässleholm till Eckernförde.

Det ska inte vara någon dyr resa. Enligt tillväxtchef Stefan Larsson är kostnaden totalt cirka 10 000 kronor. Då ingår resa och presenter till värdarna som står för kostnaderna på plats. När tyskarna besökte Sverige stod Hässleholms kommun för dessa.

Resan sker i en minibuss som tillhör räddningstjänsten. På plats bor hässleholmarna på Hotell Siegfried-Werft med utsikt över hamnen och gångavstånd till gamla stan. Enkelrummen kostar från 90 euro, drygt 1 000 svenska kronor per natt inklusive frukost. Men det betalar alltså värdarna, Eckernförde kommun.

Temat för besöket är stadsutveckling. Programmet verkar inte alltför ansträngande. Onsdag-fredag gäller bland annat stadsvandringar i den gamla delen av Eckernförde och den nya innerstaden, information om aktuella projekt i staden med mera. Det finns möjlighet att välja en cykeltur i staden som har satsat på ett till stora delar bilfritt centrum och en station för cykeluthyrning. Besökarna får också besöka ett fiskrökerimuseum och en naturfilmfestival. På lördagen finns tid för shopping före hemresan.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se