torsjö live

Barns konst i kulturhusets utställningshall

Barns konst i kulturhusets utställningshall

Fantasifull konst skapad av 250 skånska barn fyller nu utställningshallen i Hässleholm kulturhus. Här samsas en mängd olika uttryckssätt från barn i mellanstadiet och högstadiet med olika bakgrunder, bosatta i nio kommuner. De unga konstnärerna från Hässleholm går på anpassad grundskola, tidigare kallad särskola.

Bilden visar en del av barnens konst.
Elever från Klippan inspirerades av Martin Luther King när de skapade utifrån sina tankar om framtiden.

Under tiden 15 september – 3 november möts besökaren i utställningshallen av stora och små målningar, kollage, grafik, skulpturer i olika material, mobiler som hänger från taket, film och musikvideo.

– Det här är inget elitprojekt, det är till för alla barn, säger en av projektledarna Lone Bach Borius från Medvind.

Projektet har kontaktat kommunerna som valt intresserade grupper till utställningen.

– De jobbar med barnen i sina grupper. Vi pratar med de ansvariga om hur de kan ställa ut, hur de kan jobba med demokrati i konsten med mera, berättar den andra projektledaren Liga Lagzdina.

De betonar båda vikten av att barn och deras konst får ta plats i det offentliga rummet.

Hässleholmselevernas akvarellmålningar har årstiderna som tema. De fick välja en årstid, färger och verktyg och skapa utifrån sina förutsättningar med både fysiska och psykiska funktionsnedsättningar.

– En del använde penslar, andra svampar och några målade med händerna, berättar barnbibliotekarie Nina Carstens.

Bilden visar några av de ansvariga för projektet och utställningen.
Hässleholmselevernas akvareller hade årstiderna som tema, till höger. Barnbibliotekarie Nina Carstens var med och tog emot eleverna när tavlorna skapades på biblioteket. Till höger om henne står Karolina Nilsson, Lone Bach Borius och Liga Lagzdina från styrgruppen för projektet.

Tre av skolans pedagoger kom med eleverna till kulturhusets bibliotek där de arbetade tillsammans med fyra bibliotekarier. Efter en glad lek med färg fick de med en siktram välja ut den bästa delen av sin målning.

Andra kommuners elever har haft andra teman. I Eslöv var det drömmar. Där skapade barnen bland annat en stor drömtårta och en drömtrumma.

I Klippan handlade det om en annan dröm, med inspiration från Martin Luther Kings berömda tal, “Jag har en dröm”. Stora kollage som speglar sju mellanstadie- och högstadieflickors tankar om framtiden växte fram i samarbete med Klippans konsthall och Klippans konstförening.

Bilden visar en del av barnens konst.
Drömtårtan och drömtrumman kommer från elever i Eslöv.

Från Lomma kom ett djungeltema och från Tomelilla musikvideon Artyparty som runt 50 barn varit delaktiga i.

Vernissage för allmänheten hålls på fredag klockan 14-15. Men konstnärerna själva kan inte vara med, det går inte att samla 250 barn i utställningshallen. Däremot är de inbjudna till workshops med Hässleholmskonstnären Nelly Nilsson Nyberg vid olika tillfällen i slutet av utställningen. Men redan imorgon får de deltagande Hässleholmsbarnen en egen visning. På fredag morgon får 34 andra barn, från årskurs ett besöka utställningen.

Bilden visar en del av barnens konst.
Djungeltemat är skapat i Lomma.

Flera andra aktiviteter planeras kring utställningen, både för barn och vuxna. Under Hässleholms kulturdagar, den 30 september, blir det visning och fotokonstworkshop. Den 11 oktober hålls ett heldagsseminarium om barns konst: Arenor för demokrati genom konstnärlig och kreativ utveckling.

Den unika samlingsutställningen Se vår konst – Barnens tid i konsten är en del av ett treårigt projekt, Se din konst, som startade hösten 2021 och finansieras av Allmänna arvsfonden. Det drivs av ABF Mittskåne i samarbete med kulturföreningen Medvind i Lund. Det är andra gången projektet arrangerar en stor samlingsutställning. Förra gången deltog fem kommuner, så utsällningen i Hässleholm är nästan dubbelt så stor.

Erfarenheterna från projektet har också bidragit till att Lunds kommun nu vill satsa på Sveriges första konsthall för barn och unga, i samverkan med Medvind.

Berit Önell

Bilden visar en del av barnens konst.
Ungdomar på Linero fritidsgård i Lund i samarbete med Lunds kulturskola gjorde ett stort kollage med ett fantasilandskap.
Bilden visar Nelly Nilsson Nyberg och henns målning i gångtunneln under järnvägen i Hässleholm.
Konstnären Nelly Nilsson Nyberg, som bland annat målat djuren i tunneln under järnvägen i Hässleholm, leder workshops kring barnens konstutställning. Foto: Urban Önell
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se