torsjö live vers2

Vite för godis som inte går att spåra

Vite för godis som inte går att spåra

För drygt ett år sedan tog kommunens livsmedelsinspektörer 2,2 ton godis i beslag från grossistföretaget Mersmak Candy i Hässleholm på grund av misstänkt fiffel med datummärkning. Företaget har nu gått i konkurs, men verksamheten tycks ha fortsatt i ett annat företag, Lafi Trade AB, som fått vitesförelägande för liknande brister. Bolaget måste omedelbart förbättra spårbarheten på produkter som hanteras och säkerställa att begärda handlingar och upplysning lämnas till miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen. Annars blir det vite på 25 000 kronor för varje kontroll som visar att något av kraven inte följs.

De båda företagen har gäckat livsmedelsinspektörerna under lång tid. De senaste bristerna konstaterades vid två livsmedelsinspektioner hos företaget under våren och sommaren. Korrekta fakturor och följesedlar fanns inte. När inspektörerna försökte boka tid för en uppföljande kontroll svarade företaget varken på telefon eller mejl.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Bilden visar ett skärmklipp från Mersmak candys hemsida.
På Mersmak Candys hemsida utlovades att alla produkter var ”halal”. Men det var inte alltid förpackningarna innehöll det etiketterna redovisade. Efter konkursen fortsätter Lafi Trade på liknande sätt.

I september gjorde två inspektörer därför ett oanmält besök på företaget som ligger på Läreda industriområde. Ingen öppnade och det var släckt i lokalen. Inspektörerna åkte runt till baksidan av lokalen för att se om det var någon aktivitet där. Efter en liten stund kom en lastbil.

– Chauffören sa att han ringt och meddelat verksamheten att han var på plats och hade då fått svar att de skulle öppna inom fem minuter, berättar inspektörerna i tjänsteskrivelsen inför politikernas beslut om vitesföreläggande.

Efter ett tag öppnades också porten och tidigare ägaren av Mersmak Candy kom ut. Han sa att han bara hjälpte ägaren som är hans son och att han inte kunde plocka fram några uppgifter om spårbarhet. En pall full med godisklubbor lastades på lastbilen för vidare färd till ett företag i Växjö.

Liksom när det gällde Mersmak Candy har Malmö stads miljöförvaltning lämnat uppgifter till Hässleholms kommun. För Lafi Trade gällde de misstankar om att företaget var oregistrerat. Malmö stad hade därför lagt förbud på godis som köpts in från Lafi. Vid en kontroll i Mersmaks lokaler i februari 2021 upptäckte inspektörerna att Lafi bedrev sin verksamhet i samma lokal och att livsmedelsverksamheten var oregistrerad. Mersmaks ägare förklarade att Mersmak importerar varor och att Lafi distribuerar dem.

Mersmak fick i oktober 2022 vitesföreläggande på grund av att bolagets företrädare försvårat inspektörernas tillsyn, lämnat osanna uppgifter om spårbarhet samt uppsåtligen märkt om och förlängt hållbarhet på godis.

Lafi Trade agerar nu på liknande sätt. Inspektörerna tar hänsyn till kopplingarna mellan bolagen och ägarna och ser allvarligt på avvikelserna.

Politikerna i miljö- och stadsbyggnadsnämnden gör samma bedömning.

– Inspektörerna behöver komma åt att göra kontroll och det ska finnas spårbarhet, säger ordförande Bo Persson (M) som konstaterar att det är rätt ovanligt med ärenden som går så här långt.

Berit Önell

Läs mer:

2022-12-30 Fusk med bäst före-datum: 2,2 ton beslagtaget godis till stadshuset

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se