torsjö live vers2

Räddningsaktion: Stormöte om Bjärnums simhall

Räddningsaktion: Stormöte om Bjärnums simhall

Bjärnums simhall är bara delvis öppen och kan vara hotad av nedläggning. Nu har en räddningsaktion startat och imorgon, torsdag, blir det stormöte. En grupp som kallar sig Bjärnums simhallsvänner har bjudit in 15 kommunpolitiker för att diskutera och svara på frågor från allmänheten.

– Alla reagerar på detta, hela byn, säger Ida Gollnert, en av de engagerade Bjärnumsborna.

En namninsamling för simhallens bevarande har också startat, både digitalt och i butiker i området.

Ida Gollnert berättar att hon, liksom många andra Bjärnumsbor, blev förvånad när hon för ett par veckor sedan upptäckte att simhallen plötsligt inte längre var öppen för allmänheten utan enbart för motionssim, babysim, skolan och simklubben. Anledningen visade sig vara problem med bubbelpoolen och ett bastuaggregat. Farhågorna om att situationen berodde på att det var osäkert om simhallen skulle vara kvar besannades. Renoveringen skulle vänta tills politikerna bestämt om simhallen ska vara kvar på kort sikt eller på lång sikt.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Bilden visar Bjärnums simhall.
Det finns risk att Bjärnums simhall läggs ned eftersom det blir dyrt att renovera den, enligt den utredning som gjorts. Men Bjärnumsborna vill rädda sin simhall. Foto: Rebecca Davidsson

– Det var tråkigt med bubbelpoolen, men det var kanske inte det absolut viktigaste, förklarar Ida Gollnert.

En liten grupp som ville rädda simhallen skapades spontant. De menade att det inte var något större fel på deras simhall och de ville veta vad kommunens plan var.

Sedan dess har en utredning om statusen för alla kommunens simhallar blivit klar. Den visar att det skulle kosta 145 miljoner kronor att underhålla simhallarna i Bjärnum, Tyringe och Sösdala samt friluftsbadet i Vinslöv i 15 år. För Bjärnums simhall beräknas kostnaden till 49,1 miljoner kronor, varav merparten bör göras inom fem år. Dyrast är vattenreningen som väntas kosta 12,5 miljoner kronor. Politikerna ska inom kort ta ställning till om någon eller några simhallar inte ska vara kvar.

– Simhallen är jätteviktig i Bjärnum – Vittsjö och även för Hästveda och Farstorp, säger Ida Gollnert.

– Den är det enda vi har här egentligen.

Hon och de andra tycker att det är konstigt att frågan om det är lönt att renovera plötsligt kom upp.

– Saker och ting måste underhållas. Simhallar är dyra, men det blir jättefin kvalitet på simundervisningen när vi har den så nära. Hur skulle elever från alla skolor få plats i samma badhus i Hässleholm? Det skulle behövas en bassäng till i så fall. Jag lägger annars inga värderingar på att det byggs ett nytt badhus i Hässleholm och det är bra att de fixar Tyringes, säger hon.

Bilden visar affischen för mötet.
Imorgon kväll är det stormöte om simhallen i Bjärnum. 15 politiker är inbjudna.

Hon berättar att hon var i badhuset nästan varje dag när hon var liten.

– Bad-Eva som jobbade där sa att det var vår fritidsverksamhet. Det är bättre än att ungdomar dräller omkring. Simundervisning är livsviktigt och det är inte lätt att klara skolans krav utan simhall. Ska man åka buss till Hässleholm försvinner två lektioner till.

– Ingen borde få gå ut skolan utan att vara simkunnig.

En av de andra i gruppen, Rebecca Davidsson, ska leda diskussionen vid mötet imorgon kväll som inleds klockan 19 i aulan på Bjärnums skola. 15 kommunpolitiker från alla partier i kommunfullmäktige är inbjudna: Connie Asterman (S), Margreth Segerstein (M) och Simon Berneblad (KD) från kultur- och fritidsnämnden, Urban Widmark (M), Benny Petersson (S) och Ulf Berggren (SD) från tekniska nämnden, Stefan Larsson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, kommunalråden Lena Wallentheim (S), Lina Bengtsson (M) och Hanna Nilsson (SD) samt Mikael Björklund (FV), Magnus Åkeborn (V), Anders Edwall (C ), Thomas Haraldsson (L) och Dolores Öhman (MP).

Berit Önell

Här finns den digitala namninsamlingen

Läs mer:

2023-10-15 Inget allmänt bad i Bjärnum – sänkt pris

2023-10-19 Statusuppdatering avgör Bjärnums simhalls öde

2023-10-25 145 miljoner för att underhålla alla bad i 15 år

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se