Gruppen-3a-328x120

Politiker grillades om Bjärnums badhus

Politiker grillades om Bjärnums badhus

Vad händer med Bjärnums badhus nu när kommunen storsatsar i Hässleholm? Ska kransorternas badhus renoveras eller avvecklas? För att kunna ställa politikerna mot väggen inbjöd nystartade Bjärnums simhallsvänner till ett stormöte i skolans aula under torsdagskvällen. Det framgick tydligt att byborna känner sig styvmoderligt behandlade med tanke på det eftersatta underhållet av Bjärnums badhus.

Bilden visar simhallen.
Bjärnums simhall har sedan en tid begränsat öppethållande. Kravet från Bjärnums simhallsvänner är att simhallen ska repareras och få tillbaka sina ordinarie öppettider.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

I en närmast fullsatt lokal fick tio kommunpolitiker svara på såväl samtalsledaren Caroline Hanssons som allmänhetens frågor. Representanter från alla partier var inbjudna och samtliga utom Folkets väl var representerade på podiet. Betydligt fler politiker än så var dessutom med som åhörare.

Birgitta Jarlsheden hade tagit initiativ till en namninsamling till stöd för badhuset. Hon överlämnade 2166 underskrifter till politikerna. Den kompletterades med en lista som cirkulerat bland berörda skolbarn i trakten och som Theo Davidsson fick räcka över till politikerna.

Bilden visar politikerna på podiet.
Uppropet som samlat 2166 underskrifter till stöd för Bjärnums simhall projicerades på väggen bakom politikerna.

Debatten gav inga tydliga besked om framtiden. Visserligen var Hanna Nilsson (SD) och Anders Edwall (C ) tydliga med att de ville rädda både Bjärnums och Tyringes badhus, trots bristande underhåll, och därav följande kostnader, men de har inte majoritet i fullmäktige för att driva igenom ett beslut om renovering.

– Finns det politisk vilja, finns pengarna, hävdade oppositionsrådet Hanna Nilsson. Gör man bara rätt prioriteringar så är det inga problem.

Anders Edwall ville gå ett steg längre genom att slå ett slag även för Sösdalas simhall som varit stängd i flera år, men som han menade skulle kunna återupplivas efter renovering.

– Vi i Centern förutsätter att de mindre simhallarna blir kvar och har det med i vår budget.

När det gäller Sösdala fick SD på pälsen i debatten för att ha svängt fram och tillbaka med sina besked.

– Ja, vi var tvungna att svika vårt vallöfte att rädda Sösdalas badhus, medgav Hanna Nilsson. Men vi kommer att kämpa för Bjärnums och Tyringes.

Bilden visar samtalsledarna.
Caroline Hansson och Rebecca Davidsson från Bjärnums simhallsvänner ledde debatten i aula på Bjärnums skola med fast hand.

Övriga partier var betydligt försiktigare i sina utfästelser än SD och C. Det gällde inte minst den styrande minoritetens tyngsta företrädare, kommunalråden Lina Bengtsson (M) och Lena Wallentheim (S).

– När det gäller fastigheter är det en fråga för tekniska nämnden, hävdade Lena Wallentheim. Jag har ingen aning om deras tidsplan.

Bilden visar kommunalråden.
De tre kommunalråden Hanna Nilsson (SD), Lena Wallentheim (S) och Lina Bengtsson (M) deltog flitigt i debatten.

Ingen representant från tekniska nämnden fanns med på podiet. Varken ordförande Urban Widmark (M) eller vice ordförande Benny Pettersson (S) hade hörsammat en direkt inbjudan från arrangörerna. Andre vice ordförande Ulf Berggren (SD) hade också fått en förfrågan om att medverka. Han var på plats bland åhörarna men tog inte till orda i debatten.

Thomas Haraldsson (L) konstaterade att stora delar av kommunens fastighetsunderhåll är eftersatt. Det gäller inte bara badhusen som han menade överlag har en teknisk livslängd på 40-50 år.

– Underhållet har tyvärr ofta fungerat som en budgetregulator, medgav han.

Bilden visar publiken.
Aulan var i det närmaste helt fullsatt under mötet med politikerna. I första hand är det boende i Bjärnum och Vittsjö med omnejd som berörs av en eventuell nedläggning av badhuset.

Lina Bengtsson var inne på samma linje. Hon ville vara tydlig med att det var så inte bara i kransorterna utan också i centralorten Hässleholm. Detta eftersom Anders Edwall hävdat att de centralt belägna fastigheterna prioriterats.

– Nyligen regnade det in även i Stadshuset, berättade hon.

– Då kanske ni ska riva det också, skämtade en man i publiken.

Verksamheten i Bjärnums simhall går för närvarande på halvfart; på grund av en bastu som är tagen ur bruk, en trasig bubbelpool och defekta ventiler i en undervisningsbassäng. Simundervisning, motionssim och babysim flyter på, men annars hänvisas allmänheten till andra badhus. Problemen har varit kända i ett år, men det är först nu i höst som politikerna i kultur- och fritidsnämnden agerat utifrån signaler från personalens sida. Nämndens ordförande, Connie Asterman (S) förklarade att arbetsmiljön låg till grund för beslutet att begränsa öppethållandet.

En parlamentarisk grupp, med politiker från de olika partierna kommer att träffas den 13 november för att diskutera badhusens framtid. Därefter hoppas de kunna komma med tydligare besked än de kunde ge under torsdagens debatt.

Alla i publiken lät sig dock inte nöja med den utfästelsen från politikerna. I debattens slutskede sa en man:

– Låt dem inte komma undan nu. De har slingrat sig i kväll. Låt dem komma tillbaka när de kommit längre i den här processen.

Till kvällens mera positivt präglade inslag hörde Christer Carlssons genomgång av vad som hänt i badhuset under åren; om hur planerna på ett bygge blev verklighet, om simklubbens storhetstid, om besök av kändisar som simhoppsstjärnan Ulrika Knape med mera. Tro det eller ej, men ett år hade badhuset hela 40 000 besökare.

Att simundervisning inte bara är lagstadgad utan livsviktig fick publiken också ett levande bevis på. Vem hjälten var som räddade Bjärnumstösen Amelia när hon var på väg att drunkna i Möllerödssjön förblev däremot en hemlighet.

Text och foto: Urban Önell

Läs mer:

2023-10-15 Inget allmänt bad i Bjärnum – sänkt pris

2023-10-19 Statusuppdatering avgör Bjärnums simhalls öde

2023-10-25 145 miljoner för att underhålla alla bad i 15 år

2023-11-01 Räddningsaktion: Stormöte om Bjärnums simhall

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se