torsjö live

Sven Jinert Årets hässleholmare

Sven Jinert Årets hässleholmare

Årets hässleholmare 2023 heter Sven Jinert. Han grundade kranföretaget Sven Jinert AB för 35 år sedan och är numera styrelseordförande i företaget som gjort sig känt i hela landet för att klara de svåraste lyften.

– Jag är en ambassadör för den här staden, säger han glatt till Frilagt på fredagseftermiddagen.

På Hässleholms galakväll tog han några timmar senare emot utmärkelsen på röda salongens scen.

Det är någon vecka sedan 71-årige Sven Jinert fick beskedet om att han blir Årets hässleholmare, men han säger att det fortfarande känns lite overkligt.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

– Det hade jag inte räknat med, säger han.

Bilden visar Sven Jinert.
Sven Jinert hade inte väntat sig att bli Årets hässleholmare, men ser sig som en ambassadör för Hässleholm. Foto: Stefan Larsson

Han bor sedan många år i Tyringe, men kommer från början från Lund.

– Jag trivs bra i Hässleholm, tycker att det är en bra stad. Jag har inget att klaga på, säger han.

Han säger att företaget haft fina förutsättningar i Hässleholm.

– Vi har gott om plats att verka, idag har vi 27 500 kvadratmeter mark och vi använder alltihop, säger han.

– Läget är fantastiskt. Vi har tio mil till Växjö, Malmö, Halmstad och Karlshamn.

Sven Jinerts har stora lyftkranar, men arbetar också med transporter och annan hantering av tungt gods, även på pråmar. Det finns egentligen ingenting som företaget inte klarar inom sin bransch.

– Inget är för smått, inget är för stort, säger Sven Jinert.

Jinerts har också anläggningar på andra platser i landet, men Hässleholm är fortfarande centrum. Därmed har Hässleholm fått del av uppmärksamheten kring företaget, exempelvis när megakranen nyligen lyfte 40 ton tunga stålbalkar som ska bli det nya Södermalmstorg. Eller när taken på tornen till Lunds domkyrka skulle lyftas av för renovering förra året.

Han har stannat i samma bransch hela livet. Chef har han varit i 50 år.

– Jag hade en god lärare i Tage Andersson i Tollarp. Det var en fin skola att gå i. Jag fick väldigt stort förtroende i ung ålder.

Men det har inte alltid varit lätt att vara egenföretagare. Sven Jinert minns med fasa långkonjunkturen på 90-talet med 500 procents ränta och nästan slut på uppdrag.

– Jag trodde först de hade klippt av telefonledningen, det ringde inte på två veckor. Det fanns inte en enda order att få. Men det var många som hjälpte mig i Hässleholm. Sammanhållningen mellan företagen har varit fantastisk, det var den som gjorde att jag överlevde en gång i tiden, säger han.

Sedan dess har det nästan bara gått uppåt. För fyra år sedan lämnade han över vd-jobbet till sonen Björn.

– Det är väldigt mycket han som är orsak till företagets utveckling, säger Sven.

Själv är han arbetande ordförande och medger att han har en del att säga till om “i det inre rummet”. I det dagliga arbetet är han inköpare.

– På dagtid är det Björn som är chef, säger han.

Han förklarar att de båda kommer mycket bra överens.

– Han är min bäste vän, säger han om sonen.

– Jag hoppas att det här företaget kan drivas vidare 30 år framåt. Kanske blir det kvinnlig tronföljd, säger han och syftar på Björns femåriga dotter.

Sven Jinert har också haft ett stort föreningsengagemang. Han var i tio år ordförande i branschorganisationen Svenska mobilkransföreningen. Under många år var han fotbollsdomare och hade även styrelseuppdrag inom Svenska domarförbundet. Han har suttit i försäkringsbolaget Trygg Hansas försäkringsnämnd. Fortfarande är han huvudman i Tyringe Sparbanks utvecklingsstiftelse och styrelseledamot i Sparbanksstiftelsen 1826 som ger bidrag till många föreningar.

Bilden visar utdelningen av priset Årets hässleholmare.
Kommunalråden Lena Wallentheim och Lina Bengtsson överlämnade statyett och diplom till Årets hässleholmare Sven Jinert. Galakvällen leddes av Helene Wish Persson. Foto: Scarp Media

Juryns motivering till att utse Sven Jinert till Årets hässleholmare: ”Med en ständig strävan framåt och uppåt framträder den ljust himmelsblå färgen runt om i vårt land. Inget uppdrag är för litet, inget är för stort. När svåra lyft behöver göras mitt i huvudstaden, då rycker Hässleholms mesta tyngdlyftare ut. Efter 35 expansiva år finns hjärtat ändå stadigt kvar där allt tog sin början. Grundaren är en välkänd profil med en stark passion att höja såväl stålbalkar och föreningsliv som Hässleholms kommun mot skyarna – högre och högre och högre! ”

Konferencier Helene Wish Persson höll i galakvällens program där underhållning varvades med prisutdelningarna. Magikern David Persson roade med trollkonster. Partybandet och The Carling sisters stod för musiken. Galashowen producerades som vanligt av Stage dream productions.

Hässleholms galakväll är en årlig tradition där företag, personer och organisationer som utmärkt sig under året premieras. Arrangörer är Hässleholms kommun, Hässleholms företagsgrupp, Hesslecity, Företagarna, Hässleholms hantverks- och industriförening och Nyföretagarcentrum i Hässleholm.

Berit Önell

Övriga pristagare:

Årets kulturstipendium:
Anna Renud, sångerska

Årets kulturpris:
Hessleholms Teaterförening

Årets stadsbyggnadspris:
Grönängsskolan 2

Årets hedersomnämnande stadsbyggnadspriset:
Jonathan Karlsson, VD Norden Estates AB och fastighetsägare till kvarteret
Templaren i Sösdala

Hässleholms miljöpris:
Svenska kyrkan i Hässleholm, projekt matkassen

Årets ledarstipendium:
Linda Arvidsson, FC Hässleholm

Årets affärsidé:
Meca UF

Hässleholms Hantverks- och industriförening:
Oscar Söderling, fd elev vid Fordons och Transportprogrammet Jacobsskolan

Årets insats inom folkhälsa och idrott:
Korpen Hässleholm

Årets Hesslecity-företag:
Iris blommor

Årets nyföretagare:
Lindhs Måleri och Byggnadsvård AB

Årets företagare:
Vankiva gård


EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se