torsjö live vers2

Omsorgens ekonomichef utköpt – slog larm om arbetsmiljön

Omsorgens ekonomichef utköpt – slog larm om arbetsmiljön

Omsorgsförvaltningen har köpt ut Geanina Jonsson, chef för ekonomi, system och teknik, som slog larm till kommunledningen om arbetsmiljöproblem på den administrativa avdelningen. Hon får 18 månadslöner, totalt 1 008 000 kronor.

Larmen från Geanina Jonsson och flera andra medarbetare i september ledde till att kommundirektör Ulf Bengtsson beslöt att omedelbart anlita en extern utredare för att kartlägga arbetsmiljön på omsorgens administration.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Bilden visar omsorgsförvaltningens lokaler.
Genina Jonsson slog larm om arbetsmiljöproblem inom omsorgens administration. Foto: Jonathan Önell

Geanina Jonsson fick samma dag besked om att hon skulle omplaceras, vilket dock inte skedde. Hon arbetade kvar med att överlämna och utbilda sin efterträdare. MBL-förhandlingarna ledde inte till att man kom överens om en omplacering utan istället blev det ett avgångsvederlag. Geanina Jonsson skrev under överenskommelsen på onsdagen. Enligt arbetsgivarens önskemål blev fredagen hennes sista arbetsdag.

Geanina Jonsson berättade i förra veckan i Frilagt att hon trodde att hon blev straffad för att hon anmälde arbetsmiljöproblemen. Frilagt har tidigare också berättat om att hon fick en skriftlig varning för att utan delegation ha anmält en misstänkt cyberattack där personuppgifter från trygghetslarm kunde ha läckt ut. Enligt facket var varningen inte befogad.

Berit Önell

Läs mer:

2023-11-06: Omsorgens ekonomichef: – Straffad för att jag anmält arbetsmiljön

2023-11-08 Inget fel när verksamhetschef anmälde till IMY

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se