Gruppen-3a-328x120

Frilagt klarar sig inte utan läsarnas stöd

Frilagt klarar sig inte utan läsarnas stöd

KRÖNIKA. Nu i slutet på månaden rasslar det in pengar på Frilagts konton. Så skämtade min man nyss. Tyvärr är det inte så verkligheten ser ut.

Berit Önell.
Berit Önell, ansvarig utgivare för Frilagt

Till skillnad från de flesta etablerade medier har Frilagt inga starka finansiärer i bakgrunden, inga stora annonsintäkter och inga statliga bidrag. Men vi har läsare som betalar frivilliga stödprenumerationer. Det är tack vare det stödet som tidningen har överlevt i åtta år. Det är fantastiskt, tack!

Denna finansieringsmodell ger oss en styrka, men innebär också en sårbarhet. Det är lätt att glömma betala när det inte kommer någon faktura. Det finns inga betalspärrar på artiklarna. Nya läsare kanske inte tror att det är så viktigt att bidra, det rullar ju på ändå. I år har vi fått rekordmånga nya läsare, men antalet nya stödprenumeranter har inte ökat i motsvarande grad.

Det är helt nödvändigt att fler ger ekonomiskt stöd om tidningen ska kunna fortsätta långsiktigt. Frilagts ekonomi har idag svårt att klara våra 1,25 journalisttjänster och vi skulle egentligen snarare behöva utöka redaktionen. Det finns fortfarande väldigt mycket för oss att granska i Hässleholmsområdet. Sådant som invånarna inte får reda på om det inte finns någon oberoende granskande media, media som tar sitt uppdrag på allvar, avslöjar och förebygger korruption.

Riksdagen har nyligen beslutat om ett nytt mediestöd. Det står nu klart att sådant statligt stöd inte är till för oss och andra mindre tidningar. För ett år sedan fick vi för första gången så kallat redaktionsstöd, men så lite att kostnaderna för att ansöka var större. Nu har reglerna ändrats så att det krävs både högre omsättning och fler anställda för att ens vara berättigad att få stöd. Förra sommaren, när förslaget blivit känt, frågade jag dåvarande kulturministern Jeanette Gustafsdotter (S) varför mindre redaktioner inte skulle få stöd.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– De ska ha en stabil redaktion, svarade hon.

Det blir därmed de stora mediehusen som får ännu mer pengar och ägarkoncentrationen lär öka ytterligare. Det är också de stora aktörerna som får vara med och ha inflytande över hur stödet utformas. Målsättningen är uppenbarligen inte pluralism.

Om bidragsmottagarna gör mångmiljonförluster spelar ingen roll för bedömningen. Så har det varit i många år. Förlusttyngda Skånska dagbladet använde presstödspengar för att köpa Norra Skåne för omkring 20 år sedan. Totalt två miljarder kronor pumpades in i tidningen tills den för två år sedan köptes upp av Bonniers.

Mindre medier som Frilagt ska däremot inte få stöd för sitt viktiga demokratiska uppdrag. Det hjälper inte att vi faktiskt haft en stabil redaktion under lång tid.

Men vi kan tillsammans visa att vi klarar det ändå. Har du inte tidigare bidragit med en stödprenumeration till Frilagt – gör det nu! Har du kanske bidragit tidigare men glömt bort det, får du nu en påminnelse. Alla bidrag, små och stora, är välkomna och gör nytta, men vi brukar föreslå ett regelbundet givande på 50 kronor per månad. Har du möjlighet, höj gärna ditt månadsbelopp! Frilagt tar också tacksamt emot annonser.

Berit Önell
Ansvarig utgivare
Frilagt

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se