torsjö live

Räddningstjänst till översvämmad bostad vid Finjasjön

Räddningstjänst till översvämmad bostad vid Finjasjön

Finjasjöns vattenstånd har åter stigit till kritiska nivåer. Räddningstjänsten ryckte på lördagen ut till en översvämmad bostad vid Ormanäsvägen, men konstaterade att ansvaret inte är räddningstjänstens utan fastighetsägarens. Dock larmades kommunens tekniska jour eftersom vägen delvis stod under vatten. Inga rapporter om att bostäders avlopp svämmat över har kommit ännu, men det brukar inte behövas mycket högre nivåer för att pumpstationernas kapacitet inte ska räcka till.

Bilden visar den översvämmade Ormanäsvägen.
Ormanäsvägen står delvis under vatten.

SOS Alarm, som tar emot felanmälningar på gator, vatten och avlopp i Hässleholms kommun efter kontorstid, fick larm om en vattenskada i fastigheten vid Finjasjön vid 14-tiden på lördagen. Operatören ringde då till Hässleholms vattens jour som hänvisade till räddningstjänsten.

Operatören erbjuder sig att be jourhavande på Hässleholms vatten att ringa upp Frilagt för närmare information, men återkommer snart med beskedet att vi får kontakta pressavdelningen. Denna har dock inte öppet på helger.

På räddningstjänsten säger inre befäl Carl-Magnus Larsson att man varit ute och kontrollerat en byggnad vid Finjasjön och även två hus i Osby kommun som drabbats av översvämning.

– Vi kontrollerade om det var något för räddningstjänsten att hjälpa till med. Det var det inte. Det var inget akut, men vi hyrde ut pumpar, förklarar han.

– Om det är väldigt många drabbade fastigheter har vi inte möjlighet. Det är inte heller vår uppgift som räddningstjänst.

Fastighetsägare hänvisas i första hand till att själva skydda sig mot översvämningar och att kontakta sina försäkringsbolag vid skador. Räddningstjänsten arbetar främst med akuta och oförutsedda händelser. Men sandsäckar erbjuds till självkostnadsspris och i mån av tillgång kan pumpar alltså hyras ut.

Räddningstjänsten kontaktade också kommunen eftersom Ormanäsvägen inte var helt farbar.

– Tekniska kontoret skulle utföra åtgärder där. De skulle väl sätta upp avspärrningar. Jag vet inte riktigt hur de gör, men det är inte vi i alla fall, säger Carl-Magnus Larsson.

Han har inga uppgifter om att fler vägar skulle vara avstängda på grund av översvämningen.

Han har inte fått någon information om översvämmade avlopp.

– Vattnet kom från Finjasjön enligt vad jag fått till mig, säger han.

I februari 2022 rapporterade Frilagt om att avloppssystemet inte klarar Finjasjöns översvämningar. Då uppmättes 44,98 meter över havet och vatten från sjön hade kommit in i avloppsledningarna. Flera bostäder hade därför problem med avloppsvatten som svämmade över i källaren och toaletter som inte gick att spola. Personal från Hässleholms vatten lyckades pumpa undan, men konstaterade att pumpstationerna inte har kapacitet för dessa mängder vatten. Problemet leder också till bräddningar, det vill säga utsläpp av orenat avloppsvatten till sjön.

På lördagen var vattennivån enligt kommunens hemsida 44,81. Vid fortsatt regn kan sjön stiga till 2022 års nivå på två-tre dagar. De höga vattennivåerna kom också ovanligt tidigt i år, vilket ökar risken för en större översvämning. När vallen över vägen till Tormestorps båthamn i november stängdes för att skydda villorna där mot översvämning uppmättes omkring 44,60.

Vid den stora översvämningen 2002 var Finjasjöns vattenstånd 45,47 meter över havet enligt RH 2000, det nationella höjdsystem som används idag.

Berit Önell

Läs mer:

2022-02-25 Avloppsnätet klarar inte översvämningen

2023-11-22 Tidig översvämning och sena alger i Finjasjön

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se