torsjö live

Samverkan mellan kommun och polis mot bränder

Samverkan mellan kommun och polis mot bränder

Polisen ska öka sin närvaro nattetid i Hässleholm för att öka tryggheten efter flera bränder i garage, bilar och sophus. Kommunen sätter in extra bevakningsresurser och uppmanar samtidigt medarbetare som arbetar olika tider på dygnet att vara mer vaksamma och rapportera om de ser något misstänkt. Det är några av insatserna för att minska risken för nya bränder som kommunen och polisen var överens om vid ett möte på måndagen.

I ett pressmeddelande från kommunen förklarar kommundirektör Ulf Bengtsson att syftet med mötet var att hitta en gemensam strategi.

– Vem gör vad och hur kan vi kroka arm? Hur kan kommunen hjälpa till? Vi behöver samordna våra resurser och insatser så att alla våra kommuninvånare ska kunna känna sig trygga, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S), själv bosatt i ett av de branddrabbade områdena, betonar att kommunledningen tar situationen på mycket stort allvar.

– Även om det hittills enbart handlat om materiell förstörelse är bränderna en tragedi för de som drabbas, och detta väcker naturligtvis stor oro bland våra medborgare, säger hon.

Kommunen ska utöka bevakningsbolagens ronderingar. Fastighetsjour, hemtjänstpersonal och snöröjare, som arbetar alla tider på dygnet involveras också. De uppmanas att vara extra uppmärksamma på människor och bilar och rapportera om de ser något som verkar misstänkt.

Polisen har efter bränderna redan prioriterat att vara ute på fältet kvälls- och nattetid. Övervakning sker även med drönare. Polis och räddningstjänst har också ett nära samarbete och utbyter för utredningarna relevant information.

– Vi inom polisen tycker precis som kommunen att det är en oroväckande utveckling och har därför kraftsamlat och delvis styrt om våra resurser, säger Anna-Karin Davidsson, tillförordnad lokalpolisområdeschef, i pressmeddelandet.

Hon uppmanar allmänheten att vara uppmärksam och hålla ögonen öppna.

– Ser man något misstänkt ute på natten, ska man ringa 112. Om det inte är akut kan man tipsa via polisen.se eller ringa 114 14. Det går att tipsa anonymt. Ring hellre en gång för mycket än en gång för lite, säger hon.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se