torsjö live

Kommunen vill hyra Vardagas äldreboende

Kommunen vill hyra Vardagas äldreboende

Kommunen kan ta över Vardagas hyresavtal för Villa Danspalatset, det andra äldreboendet på Björksäter i Hässleholm. Boendet, som ägs av ett dotterbolag till Nrep i Luxemburg, har inte varit i bruk sedan det stod klart för ett par år sedan. Enligt ett pressmeddelande vill den politiska majoriteten att kommunen ska hyra boendet från den 1 juni i år och till och med oktober 2036. Men när Frilagt frågar vilka partier som står bakom förslaget medger kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) och kommunalrådet Lina Bengtsson (M) att inga andra än deras egna ännu har gett besked.

Kvadratmeterhyran blir hög för kommunen: 2 126 kronor.

Kommunen diskuterar nu med vårdbolaget Vardaga om att hyra eller köpa även äldreboendet Villa Danspalatset. Foto: Berit Önell
S och M vill hyra äldreboendet Villa Danspalatset i Hässleholm. Övriga partier informerades på onsdagen. Foto: Berit Önell Foto: Berit Önell

Alla partier fick information om förslaget vid ett möte med den parlamentariska gruppen på onsdagseftermiddagen. Dessförinnan hade stödpartierna fått information om att förhandlingar pågick, men inte mer.

– Vi fick ingen signal om att de inte stödjer förslaget, säger Lena Wallentheim.

– Vi ville att alla skulle få samma information.

S och flera andra partier hade helst sett att kommunen köpt fastigheten, men det har säljaren sagt nej till.

– Vi kan inte tvinga dem, säger Lina Bengtsson.

Stödpartierna kommer att få ytterligare information.

– Vi måste stämma av med dem vi har valtekniskt samarbete med. Nu har de chans att gå hem och diskutera, säger Lena Wallentheim.

Lena Wallentheim och Lina Bengtsson säger att de kommer att gå fram med förslaget till kommunstyrelsen. Det är sedan kommunfullmäktige som ska besluta om avtalet ska godkännas.

Bilden visar Lena Wallentheim och Lina Bengtsson.
Lena Wallentheim (S) och Lina Bengtsson (M). Foto: Urban Önell

Dialogen med Vardaga och fastighetsägaren har pågått i nästan ett år. Från början ville S helst köpa boendet. Vardaga ville i första hand driva verksamheten och sälja vårdplatser. Men nu ser det ut att kunna bli en lösning där kommunen hyr hela byggnaden och driver verksamheten i egen regi, på samma sätt som i grannhuset Björksäters äldreboende där Attendo tidigare hade hyreskontrakt med Skandia Fastigheter. Där finns 72 platser.

Enligt pressmeddelandet har kommunen ett ökande behov av äldreomsorgsplatser de kommande åren. Idag finns 490 platser på boenden i kommunens regi. I början av mars stod 24 personer i kö och 50 personer var placerade på köpta platser, många av dem i andra kommuner. På fem till åtta års sikt bedöms behovet öka med ytterligare cirka 70 platser. Befolkningsprognosen visar att kapaciteten av särskilda boendeplatser främst behöver öka inne i Hässleholm.

– Våra omsorgstagare kommer att ges bättre möjligheter att vårdas i vår egen kommun, vilket har varit ett önskemål från många. Samtidigt blir det lättare för närstående att besöka sina nära och kära. Detta innebär en klar förbättring för de äldre, vilket är mycket glädjande, säger Lena Wallentheim i pressmeddelandet.

Villa Danspalatset har fyra våningar och 60 anpassade lägenheter.

– Villa Danspalatset håller i stora drag samma höga standard som det hade gjort om kommunen själva skulle ha uppfört det, skriver kommunen i pressmeddelandet.

Avsikten är att de båda äldreboendena ska kunna samarbeta, framförallt kring bemanning. Villa Danspalatset föreslås användas till både korttidsboende och särskilt boende, vilket gör att Lyckåsa korttidsboende i Bjärnum kan avvecklas. Lyckåsa har flera brister. Eftersom de flesta rum saknar egna toaletter har det varit svårt att bedriva barriärvård vid utbrott av covid-19 och andra smittsamma sjukdomar. En ombyggnad har beräknats kosta 15 miljoner kronor och då skulle antalet rum minska från 30 till 24. Dessutom behöver brandskyddet åtgärdas.

Bilden visar korttidsboendet Lyckåsa i Bjärnum.
Korttidsboendet Lyckåsa kommer att sägas upp om hyresavtalet för Villa Danspalatset godkänns av kommunfullmäktige. Foto: Berit Önell

– Vi får nu mer ändamålsenliga lokaler där patientsäkerheten förbättras eftersom alla erbjuds eget hygienutrymme. Tidsåtgången för körning för vår hälso- och sjukvårdspersonal minskar också, vilket ger mer tid för omsorgstagarna. Sammantaget innebär detta en värdefull kvalitetsförbättring för äldreomsorgen, säger kommunalråd Lina Bengtsson (M).

Men hyran blir alltså hög. Kommunen får betala 2 126 kronor per kvadratmeter. Vad årshyran blir kan Lena Wallentheim och Lina Bengtsson inte berätta för Frilagt på onsdagen.

– Men om vi hyr från den 1 juni får vi en hyresrabatt på sju miljoner kronor första året. Det motsvarar cirka åtta månader hyresfritt, säger Lena Wallentheim.

Alltså kostar det cirka sju miljoner kronor för åtta månader. Det betyder cirka 10,5 miljoner på ett år. Årshyran för Björksäters äldreboende var 8,7 miljoner när det tecknades 2022, för 72 personer.

Kommunalråden ser dock stora fördelar.

– Att bygga nytt tar ett antal år och vi har fått till oss att kön har växt, säger Lena Wallentheim.

Lyckåsa, som ägs av det kommunala bostadsbolaget Hässlehem, kommer att sägas upp om avtalet går igenom. Där finns idag också en dagverksamhet som omsorgen planerat att flytta till Hässleholm.

Berit Önell

Läs mer:

2023-05-30 Kommunen förhandlar om ett privat äldreboende till på Björksäter

2023-07-05 Konflikt kring privata vårdbolag – Jacob Karlsson anklagade SD

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se