torsjö live vers2

Fem års fängelse för grovt rån i Tyringe

Fem års fängelse för grovt rån i Tyringe

Två narkotikapåverkade personer trängde in i offrets bostad medan han sov och överföll honom i sängen med järnrör och kniv. Han hölls fast och tvingades under dödshot lämna ut koden till sitt bankomatkort. Enligt Hässleholms tingsrätt visade gärningsmännen synnerlig råhet och hänsynslöshet och utnyttjade offrets skyddslöshet. De båda männen, som greps kort efter händelsen, döms därför till fem års fängelse för grovt rån. De ska betala 150 000 kronor i skadestånd till målsäganden.

Bilden visar Hässleholms tingsrätt.
Hässleholms tingsrätt bedömer att rånarna visade synnerlig råhet och hänsynslöshet. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Båda de dömda hässleholmarna, nu 35 och 29 år gamla, har förnekat grovt rån i villan i Tyringe natten till den 16 december. 29-åringen erkände inte ens att han varit på plats. 35-åringen medgav att han gjort inbrott och stulit bankomatkort, mobiltelefon med mera, men inte haft uppsåt till rån. Det trodde inte tingsrätten på.

– Han har varit fullt medveten om vad som skulle hända när han anlände till (målsägandens) bostad mitt i natten, skriver tingsrätten i domen.

Polisen grep honom i bilen när han var på väg för att ta ut pengar med det stulna bankomatkortet. Han hann inte så långt eftersom offret lyckades fly från den kvarvarande gärningsmannen och slå larm hos en granne. 35-åringen förklarade i rättegången att han tänkt köra tillbaka bilen när han tagit ut pengar.

Han medgav att han haft med sig ett järnrör för att krossa rutan. Han kom inte ihåg vem som varit med, men hävdade att han var säker på att det inte var 29-åringen. Han visste inte varför han sagt det till polisen när 29-åringen häktats, inte heller varför han ringt honom två gånger tidigare under dagen och varför 29-åringen bar på hans laddare när han greps.

29-åringen kunde gripas tidigt på morgonen efter rånet när han steg av tåget i Hässleholm.

Målsäganden kunde inte identifiera de två gärningsmännen i rättssalen eftersom de var maskerade vid rånet. Men tingsrätten bedömer att bevisningen räcker.

De hade lämnat en del spår efter sig, såsom skoavtryck på glasbitar innanför altandörren i offrets sovrum och glasfragment på skorna. Skoavtrycket från 29-åringen är enligt tingsrätten det enskilt starkaste beviset mot honom.

Bilden visar den sönderslagna altandörren.
Rånarna krossade rutan i altandörren till sovrummet. Deras skoavtryck fanns på skärvor från rutan. Foto ur förundersökningen

29-åringen hävdade istället att han varit i Tyringe för att träffa en tjej och köpa droger. Han blev ovän med tjejen och ringde sin mamma mitt i natten för att få skjuts hem. Hon kom också till Tyringe och stannade på en gata i närheten av brottsplatsen, men han träffade inte henne. Han förklarade att han gömt sig i skogen för att han såg så många poliser, han ville inte träffa dem eftersom han hade droger på sig och skulle ha anmält sig för att avtjäna ett straff. Tingsrätten bedömer dock att det är ställt utom allt rimligt tvivel att han genomfört rånet tillsammans med 35-åringen.

Målsäganden förklarade i rättegången att han inte vet varför han blev attackerad i sitt hem, men att han tidigare mottagit flera hot i samband med en vårdnadstvist. 35-åringen berättade i rättegången att han är kompis med barnets mamma och hade hört av henne att pappan utsatt barnet för övergrepp. Han hade därför kollat upp var målsäganden bodde och hur han såg ut. Men han var under den aktuella perioden inne i ett missbruk och hade därför svårt att komma ihåg händelsen.

Tingsrätten bedömer att brottet föregåtts av viss planering, vilket bidrar till att det anses grovt. Målsäganden har blivit slagen, skuren och hotad till livet. Han fick en fraktur på armen efter slag med järnröret, vilket betyder att slaget måste ha utdelats med viss kraft.

– Situationen måste ha framstått som mycket skrämmande, skriver tingsrätten.

De dömda ska stanna i häkte tills domen vinner laga kraft.

Berit Önell

Läs mer:

2024-04-09 Åtal för nattligt rån i Tyringevilla

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se