torsjö live vers2

Åtal för nattligt rån i Tyringevilla

Åtal för nattligt rån i Tyringevilla

Två män har åtalats för grovt rån mot en Tyringebo som låg och sov när han en natt i december fick ovälkommet besök. Inkräktarna slog sönder altandörren, misshandlade honom med järnrör och kniv och stal bland annat hans bankomatkort och bil.

Den ene mannen åtalas även för övergrepp i rättssak mot en annan person som misshandlades för att han gjort en polisanmälan.

Bilden visar den sönderslagna altandörren.
Rånarna krossade rutan i altandörren till sovrummet. Foto ur förundersökningen

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Enligt åtalet höll männen fast offret i villan i Tyringe medan de slog honom med knytnävarna och en hantelstång samt skar eller skrapade honom med en stor kniv.

De avkrävde honom koden till bankomatkortet och hotade att döda honom om han lämnat fel kod. Den ene rånaren tog sedan bilnycklarna för att köra till bankomaten och ta ut pengar. Han körde rätt igenom garageportarna.

Den andre stannade i huset för att vakta målsäganden och fortsatte tjata på honom att ta fram värdesaker. Rånarens misstag var att han vände ryggen mot offret som då rusade ut. Naken och blodig bankade han på grannens ytterdörr och sedan altandörren tills de öppnade och släppte in honom. Grannarna larmade 112 och ambulans och polis kom snabbt till platsen.

Polisen såg målsägandens bil en bit bort på samma gata. En 35-årig misstänkt kunde gripas när han stannat bilen på en angränsande gata. Han hade det stulna bankomatkortet på sig. Senare hittades även hantelstången i bilen.

Den andre mannen, en 29-åring, greps tidigt på morgonen. Då hade polisen haft kontakt med en kvinna som väntade i en bil i närområdet och sa att hon var där för hämta sin son. Han hade oväntat ringt klockan tre på natten och bett henne hämta honom på Norregårdsvägen i Tyringe. Polisen misstänkte av flera skäl att han var den de sökte, men han kom aldrig till platsen där mamman skulle hämta honom.

Polisen kontrollerade om taxi haft några körningar från Tyringe. När svaret blev nej fick en patrull plus hundpatrull i uppdrag att vara på järnvägsstationen i Hässleholm när första morgontåget från Tyringe kom in. 29-åringen klev av tåget och greps. Han hade en mobilladdare med 35-åringens namn i fickan.

Offret fick bland annat en fraktur och en krosskada i armen, som han använt för att skydda huvudet mot slagen med järnröret, och skärskador på överkroppen.

Männen är båda bosatta i Hässleholm och tidigare dömda för bland annat rån och narkotikabrott.

Berit Önell

Läs mer:

2023-12-18 Två häktade: Villaägare väcktes av rånare med järnrör och kniv

2023-12-29 Fortsatt häktade för grovt rån i Tyringe

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se