torsjö live

Bygglov för höghus utan p-platser i parken

Bygglov för höghus utan p-platser i parken

K-Fastigheters femvåningshus i Officersparken får bygglov. Byggnadsnämnden fattade beslutet dagen efter att kommunfullmäktige sagt nej till folkomröstning om musikpaviljongen i parken.

Men innan bygget kan sätta igång måste K-Fastigheter ha löst parkeringsfrågan. Enligt detaljplanen ska företaget se till att det finns minst en parkeringsplats per lägenhet, i det här fallet 20. Intill huset finns inte utrymme så enda möjligheten är troligen parkeringsplatsen på kaserngården där parkering för bostäder och verksamheter enligt detaljplanen ska samutnyttjas.

Jacob Karlssons K-fastigheter har fått bygglov för flerfamiljshus i fem våningar i Officersparken.
Jacob Karlssons K-fastigheter har fått bygglov för flerfamiljshus i fem våningar i Officersparken. Ritningarna är gjorda av Arkitekt Hansson AB, Osby.

Byggnadsnämnden tog inget beslut i frågan i samband med bygglovet.

– Det måste vara klart innan de börjar bygga, säger Leif Nilsson (S), ordförande i byggnadsnämnden.

Kommunen har inget parkeringsprogram eller liknande som talar om vad som gäller, men enligt Leif Nilsson ska användande av allmänna parkeringsplatser vara en tillfällig lösning.

Mark- och exploateringschef Jakob Ruter är av samma uppfattning. Han förklarar också att parkeringsplatser normalt sett anordnas på respektive fastighetsägares fastighet. Andra lösningar kan vara förhyrning av befintliga p-platser eller att exploatören köper sig fri genom att betala en avgift till kommunen som anlägger en parkeringsplats någon annanstans.

Björn Widmark (FV), ersättare i byggnadsnämnden, protesterade i en protokollsanteckning mot bygglovet, bland annat på grund av parkeringssituationen.

Boende i det nya femvåningshuset får parkera på kaserngårdens parkeringsplatser, åtminstone för en tid. Byggnadsnämnden fattade inget beslut om parkeringsplatserna i samband med att bygglovet beviljades.
Boende i det nya femvåningshuset får parkera på kaserngårdens parkeringsplatser, åtminstone för en tid. Byggnadsnämnden fattade inget beslut om parkeringsplatserna i samband med att bygglovet beviljades.

– Vi ifrågasätter varför byggherren Karlsson får bygga ett femvåning bostadshus utan krav på tillskapande av en enda parkeringsplats. I samma område har byggherren Brinova krav på sig att bygga parkeringsplatser i kvoten 0,8 per lägenhet, skriver han.

FV ifrågasatte att byggnation överhuvudtaget skulle tillåtas i parken och menade också att bullerberäkningen inte tagit hänsyn till den omfattande trafik som sker runt Trängplan (kaserngården).

SD yrkade avslag på bygglovet och reserverade sig efter votering som slutade 7-2. Det var alltså endast de två SD-ledamöterna som röstade emot.

– Hässleholm ska värna om sitt kulturarv i enlighet med intentionen i den fördjupade översiktsplanen. Att bevilja bygglov för ett modernt femvåningshus i den anrika Officersparken anser Sverigedemokraterna är högst opassande, skriver Ulf Erlandsson och Johan Kronquist i reservationen.

Femvåningshuset i betong får ljusgul fasad och svart tak, balkonger på alla sidor och naturfärgad sockel på bottenvåningen där det enligt detaljplanen ska finnas utrymme för affärslokaler.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se