torsjö live vers2

Märkliga turer kring Stenas stängning

Märkliga turer kring Stenas stängning

Stena informerade personalen i Hässleholm om nedläggningsbeslutet knappt tre veckor innan grindarna stängdes. Tio dagar före stängningen blev platsansvarige Anders Lennartsson uppsagd och arbetsbefriad med omedelbar verkan.

Miljökontoret fick inte information om stängningen förrän sista dagen, trots att stängning av sådan verksamhet innebär krav på omfattande sanering.

Stena stängde sin anläggning i Hässleholm den 12 juni. Foto: Urban Önell
Stena stängde sin anläggning i Hässleholm den 12 juni. Foto: Urban Önell

När Frilagt avslöjade stängningen samma dag som den skedde, den 12 juni, förklarade Stena Recyclings kommunikationschef Åsa Ahlgren Berndtsson i Stockholm att företaget ser över möjligheten att erbjuda berörda anställda jobb på andra Stena-anläggningar i landet.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Anders Lennartsson är välkänd bland återvinningsföretagets kunder i Hässleholmsområdet efter 32 års anställning. Men han erbjöds ingen annan tjänst. Hans kollega fick däremot ny tjänst på Kretsloppsparken som Stena driver i Kristianstad.

Den förklaring Anders Lennartsson fick till uppsägning och arbetsbefrielse var arbetsbrist. Men filialchefen gick in i hans ställe.

Lennartsson blev överraskad, men är inte så bekymrad.

– Det kändes märkligt, men Stena har lagt ner på fler ställen och det har gått så fort då med, säger han.

Han är 56 år gammal, har ett års uppsägningstid och tänker ta en lång semester innan han funderar vidare på vad han ska göra härnäst.

– Det ordnar sig, jag är född optimist, säger han.

Före semestern ska Stenas område i Hässleholm tömmas.  Därefter väntar sanering och provtagningar. Enligt planen ska anläggningen vara igenbommad den 31 augusti.

Stena har tagit emot skrot och största föroreningsrisken är oljor från maskiner som skrotats. Allt ska dock vara tippat på betongplatta med oljeavskiljare och tak över och oljor förvaras sedan i slutna tankar för att förhindra läckage till omgivningen.

-När  man lägger ner måste det ändå till en ordentlig marksanering, säger miljöchef Sven-Inge Svensson som har ärendet på sitt bord.

Stena har funnits i Hässleholm i mer än 100 år. Det började med att Gotthard Nilssons i Älmhult 1909 ansökte om att få starta en filial i Hässleholm. Den första anläggningen låg vid nuvarande Postterminalen . När Stena tog över flyttade verksamheten till  Läreda, först på Industrigatan där Elgiganten ligger idag och från 1978 på Samlarvägen.

Berit Önell

Läs tidigare artikel:

Stena lägger ner sin filial i Hässleholm

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se