Gruppen-3a-328x120

Markan kan överleva trots stora skulder

Markan kan överleva trots stora skulder

Markanföreningen hade vid konkursen i juni skulder på hela 5,7 miljoner kronor. Tillgångarna värderas till 298 000 kronor. Det visar konkursbouppteckningen som konkursförvaltaren Niklas Sigesgård lämnat till Hässleholms tingsrätt.

På onsdag kväll ska kulturchef Anders Rosengren komma med förslag på eventuell fortsatt drift av fritidsgården vid ett sammanträde i beredningsutskottet.

Markans skulder var större än väntat: 5,7 miljoner kronor enligt konkursbouppteckningen. Foto: Berit Önell
Markans skulder var större än väntat: 5,7 miljoner kronor enligt konkursbouppteckningen. Foto: Berit Önell

När föreningen lämnade in en egen konkursansökan den 18 juni uppskattades skulderna till cirka tre miljoner kronor, men de är alltså betydligt större. Konkursboets brist, det vill säga skuld minus tillgångar, landar på 5,4 miljoner kronor.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Enligt bouppteckningen får Siestas biljettköpare inga pengar tillbaka. Det handlar om 982 000 kronor för cirka 1 700 biljetter. Frågan är dock inte helt avgjord ännu. Möjligheten till återbetalning beror bland annat på om en del av förskottsbetalningarna till artister som inte uppträtt kan återbetalas.

Det troligaste är dock att de flesta leverantörer och andra borgenärer blir utan ersättning. Bland annat lär Hässleholms kommun förlora 871 000 kronor som föreningen är skyldig.

Anders Rosengren vill  inte närmare kommentera hur diskussionerna om en fortsättning av fritidsgårdsverksamheten har gått i kommunen. Men vissa diskussioner har det varit, parallellt med konkursförvaltarens arbete. Det bekräftas också av kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) som dock inte heller vill ge några närmare kommentarer ännu.

– Vi har lite olika spår, efter mötet på onsdag kan jag säga mer, säger Anders Rosengren.

Scoutrörelsen KFUM:s förslag om att ta över lokalerna är han dock skeptisk till.

– De har skickat ett mejl och föreslagit att de skulle ha olika verksamheter där, men det skulle bli något helt annat. Jag svarade dem och tackade för intresset men förklarade att det här är en verksamhet i kommunala lokaler och att vi först måste titta på vad vi vill göra. Men vi kan på sikt möjligen ta hjälp av någon förening eller andra för att driva det här, säger Rosengren.

På torsdag hålls edgångssammanträde i Hässleholms tingsrätt. Därefter gör konkursförvaltaren en sedvanligutredning om orsakerna till konkursen, om krisen borde ha upptäckts tidigare, om det finns några oegentligheter i bokföringen med mera.

Berit Önell

Läs tidigare artiklar i ämnet:
18/6 Siesta ställer in Markan i konkurs
23/6 Ikväll är spelandet igång igen på Markan
23/6 Joddla med Siv gratis med Siestabiljetter

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se