torsjö live vers2

Beslut om särskolans odlingsytor

Beslut om särskolans odlingsytor

Skolpolitikerna har beslutat att teckna avtal för lokaler och odlingsytor vid Hovdalavägen som ska anpassas för gymnasiesärskolan enligt tjänstemännens förslag.

– Alla som jobbar med det här tror att det blir bra. Eleverna kan till och med odla mer på friland här än i Önnestad, säger Joachim Fors (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Frilagt berättade för några dagar sedan om förslaget att den kommunägda fastigheten, med förfallna byggnader och manshögt ogräs, ska användas till gymnasiesärskolans program skog, mark och djur. För en uppskattad kostnad av bara 860 000 kronor ska odlingsytor förberedas, ett gammalt boningshus rivas och en del av en länga byggas om med samlingslokal, kapprum och toalett som anpassas för rullstolar.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

När höstterminen startade i måndags var ingenting klart. Först igår fattades beslutet om att teckna avtal med tekniska avdelningen och i slutet av oktober kan eleverna komma på plats. Tills dess har de lektioner på Norrängsskolan och odlingsuppgifter på olika kommunala grönytor i närheten.

Tidigare var hela programmet förlagt till Önnestads naturbruksgymnasium. Kommunen sa upp det avtalet för att spara pengar eftersom elevantalet minskat så att det nu fanns plats för programmets teoretiska lektioner på Norrängsskolan.

Joachim Fors försäkrar att arbetena nu ska påbörjas så snart som möjligt.

– Alla regler om tillgänglighetsanpassning ska följas, säger han.

Men lokalerna blir enklare än normala skollokaler. Fors förklarar att eleverna inte ska ha egentliga lektioner där.

– Det handlar om kortare sittningar och genomgångar och att ha någonstans att söka skydd vid dåligt väder, förklarar han.

Gymnasiesärskolechefen Niklas Persson var också med på barn- och utbildningsnämndens sammanträde.

Berit Önell

Läs tidigare artiklar i ämnet:
14/8 Förfallna hus och ogräs för särskoleelever
19/8 Kommunen ska rensa ogräs för skolodling

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se