torsjö live vers2

Ingen färdtjänst till daglig verksamhet

Ingen färdtjänst till daglig verksamhet

Omsorgens resor till daglig verksamhet ska inte överföras till Skånetrafiken. Det tidigare beslutet har nu rivits upp av omsorgsnämnden på grund av att förändringen visade sig bli dyrare än beräknat.

– Istället för 1,8 miljoner skulle det kosta över sju miljoner kronor att låta Skånetrafiken ta över och då är det inte intressant överhuvudtaget, säger omsorgschef Annika Andersson till Frilagt.

Tanken var att kommunen skulle spara in kostnaden för gratisresor i egen regi till daglig verksamhet. Samtidigt skulle personalen som kör bussarna frigöras till andra uppgifter inom omsorgen.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Skånetrafiken skulle ta över ansvaret via färdtjänsten för de 55 personer det berör. För de enskilda omsorgstagarna skulle det innebära en kostnad som de inte hade tidigare och kritiker befarade att många skulle välja bort daglig verksamhet.

Skånetrafiken meddelade före jul att övergången inte kunde genomföras som beslutat i januari eftersom det kräver planering när så många nya resenärer tillkommer. Nu kommer alltså nya bud.

– Vi utgick ifrån att resorna skulle ingå i Skånetrafikens ansvar för färdtjänst, men tydligen är dessa resor undantagna, säger Annika Andersson.

Omsorgsnämnden beslöt att andra alternativ nu ska utredas.

– Vi måste beräkna kostnaden i förhållande till nyttan, säger Annika Andersson.

Berit Önell

Läs tidigare artiklar i ämnet:
170205 Nej igen till resekort för daglig verksamhet


161228 Resor till daglig verksamhet kvar till sommaren

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se