Gruppen-3a-328x120

IS-anhängaren från Vittsjö får 97 000 kronor i skadestånd

IS-anhängaren från Vittsjö får 97 000 kronor i skadestånd

Den 30-årige tidigare Vittsjöbon Moyed a-Zoebi som friades från åtalet om terroristbrott efter en mordbrand mot en shiamuslimsk lokal i Malmö får 97 000 kronor i skadestånd. Det har JK nu beslutat, enligt SVT Nyheter Skåne. Han hade begärt 150 000 kronor i ersättning från svenska staten för att han satt oskyldigt frihetsberövad i 125 dagar.

Mordbranden orsakade stora skador i den shiamuslimska lokalen i Malmö. Foto: Polisen

Mordbranden i oktober 2016 var det första dåd i Sverige som IS tagit på sig. Frilagt har tidigare berättat om detta och om Moyed al-Zoebis anknytning till Ljusets moské i Hässleholm där han var nära vän med administratören för en av moskéns facebooksidor, Ibrahim Yusuf. Åklagaren använder i förundersökningen de bådas privata konversation på Facebook för att bevisa hatet mot shiamuslimer, det hat som ligger till grund för Islamiska statens ideologi.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Den friande domen slog också fast att Moyed al-Zoebi är IS-sympatisör. När han släpptes ur häktet i april, vid rättegångens avslutande, tog Säpo honom omedelbart i förvar eftersom han bedömdes som en säkerhetsrisk. Säpo ansökte också hos Migrationsverket om att få utvisa honom. Men i slutet på maj släpptes han på fri fot eftersom han inte kunde utvisas till Syrien på grund av säkerhetsläget där och Saudiarabien inte ville ta emot honom trots att han tidigare bott där.

Hans advokat Lars Edman argumenterade för ett högre skadestånd på grund av den intensiva bevakningen i medierna. Men JK går inte på den linjen.

Enligt Lars Edman ville Moyed al-Zoebi lämna Sverige på egen hand.

– Men så sent som för två veckor sedan träffade jag honom på advokatkontoret, säger Lars Edman till SVT Nyheter Skåne.

Berit Önell

Pressens opinionsnämnd har klandrat Frilagt för denna artikel, läs uttalandet här.

Läs tidigare artiklar i ämnet:

20170527 Säpo släppte IS-anhängaren från Vittsjö på fri fot

20170531 IS-anhängare begär 150 000 kronor i skadestånd

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se