torsjö live vers2

En bilsprängning till i Hässleholm i natt

En bilsprängning till i Hässleholm i natt

Ännu en bil har sprängts i Hässleholm, sent igår kväll på Gärdesvägen. Det skedde på samma sätt som de två tidigare sprängningarna. Även denna gång kopplar polisen dådet till skottdramat i Hembygdsparken i somras. Brottsrubriceringen för alla tre händelserna är nu allmänfarlig ödeläggelse och övergrepp i rättssak.

– Det är mycket oroligt i Hässleholm just nu. Så har det inte varit här tidigare, men detta har högsta prioritet för oss nu och vi jobbar intensivt för att få bukt med det, säger polisens pressinformatör Robert Loeffel.

Polisen har fått in tips som kan bearbetas vidare, men behöver ytterligare hjälp från allmänheten. Polisens husbil kommer därför att vara på plats vid Gärdesvägen idag klockan 15-20.

Sprängningen av en bil på Gärdesvägen gick till på exakt samma sätt som de två tidigare dåden. Bilden visar bilen på Bäckstigen som fick motorhuven bortsprängd. Foto: Lotta Persson

Larmet om sprängningen vid Gärdesvägen kom klockan 23.13 på onsdagskvällen. Uppringaren hade hört en explosion och polisens nationella bombskydd kallades in. Bilen bärgades under natten för vidare undersökning av kriminaltekniker.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Bombteknikerna har redan konstaterat att det rör sig om exakt samma tillvägagångssätt och en aptering av samma slag som de två på Fredentorpsgatan och Bäckstigen.

– Det är bangers av ett slag som kallas Cobra. Sådana har använts vid många sprängningar i Malmö och även vid polisstationen i Växjö i helgen, berättar Robert Loeffel.

Han förklarar att det handlar om mycket kraftfulla sprängladdningar som bland annat fått bilarnas motorhuvar att flyga av.

– De ger stora skador och kan jämföras med mindre handgranater, säger han.

Den riktigt grova brottsligheten har alltså kommit till Hässleholm.

– Men den riktar inte sig mot allmänheten. Det är ingen fara om man inte råkar passera just vid något sprängdåd. Gärningsmännen har ett klart och tydligt mål och syfte, säger Robert Loeffel.

Polisens husbilen är på plats vid Gärdesvägen i eftermiddag och ikväll för att göra det lättare för medborgarna att ta kontakt med polisen. Foto: Lotta Persson

Han vill inte bekräfta Frilagts uppgifter om att båda de personer som disponerat de två tidigare sprängda bilarna lämnat information till polisen om mordförsöket i Hembygdsparken. Men brottsrubriceringen övergrepp i rättssak även denna gång leder åt samma håll. Gärningsmännen försöker genom sprängningarna få vittnen att inte berätta mer om det som hände i Hembygdsparken.

– Rubriceringen handlar om att man vill påverka, men vi kan inte säga mer, säger Robert Loeffel.

Polisens grova brottsgrupp i Kristianstad leder utredningsarbetet.

I eftermiddag kommer polisen att knacka dörr vid Gärdesvägen. Den som sett något som kan vara av intresse i samband med sprängningarna kan också ringa på polisens telefon 114 14.

Berit Önell

Läs tidigare artiklar i ämnet:

2017-07-20 19-åringen häktades för skjutningen i parken

2017-10-13 En av fem häktade för skjutningen frigavs

2017-11-01 Bilar sprängda i Hässleholm – kopplingar till skjutningen i Hembygdsparken

2017-11-01 Polisens husbil var öppen för allmänheten

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se