Gruppen-3a-328x120

Anhållen skäligen misstänkt för mordbranden

Anhållen skäligen misstänkt för mordbranden

Parkeringsgaraget är avspärrat i väntan på teknisk undersökning. En 26-årig man är anhållen som skäligen misstänkt för fredagskvällens brand i där fem bilar totalförstördes och ytterligare 12 fick stora skador. Foto: Urban Önell

Den 26-årige man som på lördagskvällen greps för mordbranden i parkeringsgaraget på Norra Station i Hässleholm anhölls under natten som skäligen misstänkt för brottet.

– Det är den lägre misstankegraden som räcker för anhållande, men inte för häktning eller fällande dom. För det krävs sannolika skäl, säger Martin Larsson, jourhavande förundersökningsledare.

Polisen behöver ytterligare vittnesuppgifter som kan vara viktiga pusselbitar för att komma vidare i utredningen.

Kommunen äger parkeringsgaraget som ligger under Kunskapsportens byggnad med två huskroppar sammanbundna av ett glasparti med trapphus. Foto: Urban Önell

Mannen omhändertogs på lördagseftermiddagen av polisen för tillnyktring. Han misstänks även för någon form av hot på Resecentrum där han ska ha viftat med en leksakspistol och skrämt flera barn. Under kvällen väcktes misstankarna om att han även kunde vara inblandad i mordbranden i garaget.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Martin Larsson förklarar att polisen nu behöver mer uppgifter för att kunna utreda om den misstänkte haft del i branden eller inte.

– Utan vittnesuppgifter står vi oss rätt slätt. Men det var en fredagskväll och det borde vara ganska många människor som kan ha sett något, säger han.

Han vädjar till alla som varit på plats att höra av sig om de sett något som verkat konstigt. Även det som inte verkar så allvarligt kan ha betydelse och tillsammans med annat leda vidare.

Senast på onsdag måste åklagaren lämna in häktningsframställan, annars kan mannen inte längre vara frihetsberövad. Han kan släppas tidigare än så om misstankarna inte stärks.

– Vi behöver höja misstankegraden, annars släpps han, säger Martin Larsson.

Brottsrubriceringen mordbrand innebär en anlagd brand där det antingen funnits risk att människor skulle skadas eller att större ekonomiska värden skulle gå förlorade. I detta fall handlar det om de ekonomiska värdena.

Det krävs mycket för att någon ska bli dömd för mordbrand.

– Bevisen brinner oftast upp, därför är det svårt att bevisa mordbrand utan starka vittnesuppgifter, säger Martin Larsson.

Han förklarar att 26-åringen är känd av polisen och tidigare dömd, men enbart för brott som gett bötesstraff.

Polisen tar emot tips på telefon 114 14.

Berit Önell

Läs tidigare artiklar i ämnet:

2017-12-08 Stor brand i parkeringsgaraget på Norra station

2017-12-09 En gripen för mordbrand i parkeringsgaraget

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se