torsjö live vers2

Vill ha en grundlig utredning om smutsvattensvampen

Vill ha en grundlig utredning om smutsvattensvampen

De fluffiga organismerna som växer till i Finjasjön är smutsvattensvamp. Foto: Berit Önell

Nu måste det utredas varför smutsvattensvampen breder ut sig i Finjasjön.

– Det krävs en grundlig utredning, säger Heléne Annadotter, algexpert på analysföretaget Regito som under många år arbetat med provtagningar i Finjasjön.

Hon är bekymrad över det nya stora utbrottet av bakterien som trivs i förorenat vatten.

Heléne Annadotter tycker att en större utredning av smutsvattensvampen i Finjasjön måste till nu.

Det var Regito som sommaren 2017 kontaktade Havs- och vattenmyndigheten i hopp om att få hjälp. Då hade smutsvattensvamp och algblomning ställt till stora problem i sjön under våren och sommaren.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi skickade en rapport till Havs- och vattenmyndigheten om hur allvarligt läget var och i princip krävde att de skulle agera. Det var i oktober. Vi hoppades att de skulle intressera sig och kanske hjälpa till med pengar till en undersökning. Men de svarade överhuvudtaget inte, berättar Heléne Annadotter.

Myndigheten skickade bara frågan vidare till länsstyrelsen i Skåne som i sin tur skickade den till tillsynsmyndigheten, miljönämnden i Hässleholm.

– Jag hade lite kontakt med länsstyrelsen om det. Men det var i höstas, det får tas nya tag nu, säger Heléne Annadotter.

Hur allvarligt är det här?

– Det är inget som är bra att ha i en sjö. Det måste utredas och det har inte utretts, säger hon.

Hässleholms vatten hävdar dock att det är utrett att förra årets tillväxt av smutsvattensvamp berodde på ett läckande dräneringsrör på en åker. Bolagets vd Liselotte Stålhandske hänvisar till det även när Frilagt ställer frågor om det pågående utbrottet.

Heléne Annadotter vill överlåta åt miljöchef Sven-Inge Svensson att prata med Hässleholms vatten, men anser inte att förklaringen räcker.

– Smutsvattensvampen fanns ju i olika delar av sjön under stora delar av förra året. Vi har väldigt lite kunskap om hur den uppträder i sjömiljö. Det får göras en omfattande undersökning. Kan det vara något ämne som gynnar utvecklingen i sjön? Vad är orsaken? Skulle den bara ha kommit från ett dagvattendike och sedan spritt sig i hela sjön under ett helt år?

Berit Önell

Heléne Annadotter och Johan Forssblad från Regito berättade om Finjasjön när miljöministern besökte Hässleholm i höstas och visade bland annat en bild på fiskenät som satts igen av smutsvattensvamp. Foto: Lotta Persson

Läs tidigare artiklar i ämnet:

2017-02-09 Fluffiga svampar tar över Sjörrödsviken

2017-11-13 Miljöministern ser Finjasjöns restaurering som ett nationellt intresse

2017-10-09 Smutsvattensvamp och alger sätter igen fiskenäten i Finjasjön

2018-03-31 Larm om nytt utbrott av smutsvattensvamp i Finjasjön

2018-04-05 Formell begäran att Hässleholms vatten yttrar sig om smutsvattensvampen

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se