torsjö live vers2

Kalkylen klar: 22,3 miljoner för renovering av Sösdala simhall

Kalkylen klar: 22,3 miljoner för renovering av Sösdala simhall

Tekniska förvaltningen har nu tagit fram en kalkyl för renovering av simhallen i Sösdala. Foto: Lotta Persson

Det kostar 22,3 miljoner kronor att renovera simhallen i Sösdala, enligt en övergripande kalkyl som tekniska förvaltningens fastighetsavdelning nu tagit fram. Största kostnaden är byte av reningsanläggning för sex miljoner kronor, inte 8-10 som fritidsförvaltningen tidigare uppgett. I kalkylen ingår byte av tak och fönster och renovering av fasad för sammanlagt 3,8 miljoner kronor på byggnaden där även sporthallen ingår.

Utvändigt behöver tak, fönster och fasad renoveras på byggnaden där både simhall och sporthall inryms. Foto: Lotta Persson

Fastighetschef Tobias Oscarsson presenterar kalkylen som en uppskattad kostnad för att renovera Sösdala simhall till ett fullgott skick enligt nuvarande stil. Hänsyn tas inte till eventuella om- eller tillbyggnader på grund av förändrade funktioner, till exempel en större barnpool.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Byte av ventilationsaggregat och undertak i bassängen är inte medräknat eftersom de bedömts kunna hålla i ytterligare några år.

-För en säkrare kalkyl krävs en mer detaljerad statusbesiktning och projektering. Vidare har inte byggnadens stomme och konstruktiva status beaktats i detta skede. Innan en renovering bör betongprover tas och analyseras, skriver Tobias Oscarsson i dokumentet.

Simhallen byggdes 1968 som en tillbyggnad av sporthallen. Byggnaderna knyts ihop av en gemensam entré- och omklädningsbyggnad.

Det framgår av dokumentet att underhållet är eftersatt; simhalls- och entrédelen har bara ”sparsamt” renoverats genom åren. Därför behövs nu större renoverings- och underhållsåtgärder. Badets omklädningsrum i bottenplan renoverades dock julen 2016-2017 efter anmärkning från miljökontoret och håller idag god standard.

Efter problem med kakel som lossnade tätades den stora bassängen 2002 med en så kallad liner. Att byta ut liner i både stora bassängen och barnbassängen beräknas kosta en miljon kronor. För tillgänglighet till teknikrum är en summa på 1,5 miljoner avsatt.

Renovering av sporthallens omklädningsrum på ett och ett halvt plan beräknas kosta en miljon kronor.

Övriga kostnader gäller bland annat byte av klinker eller kakel på golv och vägg i simhall, målning i simhall och källare,, styr- och reglerteknik, brandlarm och passersystem. Byggherrekostnader beräknas till 1,7 miljoner kronor. En osäkerhetsfaktor på 20 procent, det vill säga 3,4 miljoner, är också inlagd.

Tobias Oscarsson skriver att renoveringskostnaden sammantaget, i detta skede, beräknas uppgå till cirka 22,5 miljoner kronor. Totalsiffran i kalkylen är 22 327 000 kronor.

Berit Önell

Läs tidigare artiklar i ämnet:

2018-11-17 Startar namninsamling för att rädda Sösdala simhall

2018-11-20 Över 1 000 namn för att rädda simhallen Ingen kalkyl för renovering

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se