torsjö live vers2

Eva Andersson får 2,16 miljoner i fallskärm

Eva Andersson får 2,16 miljoner i fallskärm

Skolchef Eva Andersson, som fick sparken i förra veckan, får en fallskärm på motsvarande 27 månadslöner, totalt 2,16 miljoner kronor.

Skolchef Eva Andersson. Foto: Lotta Persson

Enligt kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) fick Eva Andersson sluta efter att hon sagt att hon inte klarade att följa budgeten. Det saknades också samsyn i hur verksamheten ska utvecklas, bland annat hur skolresultaten ska förbättras.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Kommunalråden Lars Johnsson och Hanna Nilsson (SD) var överens om att de saknade förtroende för skolchefen. S-kommunalrådet Lena Wallentheim protesterade och uppsägningen har kritiserats hårt även av andra politiker, bland dem tidigare utbildningsministern Gustav Fridolin (MP), och av personal.

Eva Andersson hade inget avtal om 12 månaders avgångsvederlag som senare anställda förvaltningschefer har. Villkoren för hennes avgång blev istället en förhandlingsfråga mellan kommundirektör Bengt-Arne Persson och facket.

Avtalet mellan Hässleholms kommun och Eva Andersson blev klart på onsdagen. Hon får en uppsägningslön motsvarande 12 månader och ett avgångsvederlag motsvarande 15 månadslöner. Eftersom hon haft en månadslön på 80 000 kronor innebär det en fallskärm på totalt 2,16 miljoner kronor.

Sista anställningsdag är formellt den 30 april, men Eva Andersson avslutade i praktiken sin tjänst i fredags.

Berit Önell

Läs tidigare artiklar i ämnet:

2019-04-03 Skolchefen får sparken Kan inte leverera en budget i balans

2019-04-04 Gustav Fridolin (MP) kritisk till att skolchefen sparkas

2019-04-04 Budgeten inte viktigast enligt Hanna Nilsson (SD)

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se