torsjö live vers2

Nytt förslag räddar fritidsgårdarna och offrar studieförbunden

Nytt förslag räddar fritidsgårdarna och offrar studieförbunden

Fritidsgårdarna räddas, men studieförbunden mister hela sitt kommunala bidrag. Hovdala, Markan och kulturhuset måste spara mer. Det är innebörden i ett i sista stund reviderat förslag till sparåtgärder från den styrande borgerliga minoriteten inför torsdagens budgetbeslut.

Fritidsgården Gården i Hästveda räddas, liksom verksamheterna i Tyringe, Sösdala och Vittsjö.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Kultur- och fritidsnämnden får 9,5 miljoner kronor mindre i budgeten för 2020. Därför har tjänstemännen tagit fram sparförslag i dialog med den borgerliga alliansens grupp i nämnden samt arbetsutskottet där även SD och S är representerade.

Både SD och S var starkt kritiska till det sparförslag som arbetsutskottet fick på sitt bord för en vecka sedan. Båda partierna uttalade att de inte kunde tänka sig att rösta ja, bland annat på grund av förslaget att stänga alla fritidsgårdar i de mindre orterna under nästa år för att utreda fortsatt verksamhet. S kunde inte heller acceptera att dra ner på bidragen till studieförbunden medan SD ville stoppa bidragen på totalt 2,2 miljoner kronor helt och hållet.

Under den gångna veckan har förhandlingar pågått mellan partierna. På onsdagseftermiddagen reviderade nämndens ordförande Winnie Aronsson (L) förslaget.

Fritidsgårdarna finns inte längre med på sparlistan. Men det kommunala bidraget till studieförbunden upphävs helt. Så var det också i det ursprungliga sparförslaget, men enligt förslaget till arbetsutskottet i förra veckan skulle hälften vara kvar.

Nu har indragningen av bidragen till studieförbunden skrivits fram som ett separat ärende, utanför den övriga sparlistan. Anledningen är att det måste beslutas av kommunfullmäktige.

Enligt den konsekvensanalys som tidigare gjorts innebär ett sådant beslut bland annat minskat stöd till många föreningar som idag samarbetar med studieförbunden samt färre kulturevenemang, konferenser, utbildningar med mera i Hässleholm.

Enligt den nya sparlistan tvingas Hovdala, Markan och “plan 3” på kulturhuset också spara ytterligare 200 000 kronor, totalt 700 000 kronor. Dessutom får förvaltningschefen Anders Rosengren ännu en miljon, eller mer exakt 956 000 kronor, i knäet att spara på andra sätt än de listade. I det tidigare förslaget skulle han vidta åtgärder motsvarande 1,36 miljoner kronor.

De neddragningar som ligger kvar är också: halvering av kostnaden för Mötesplats Ljungdala, vilket sparar 1,18 miljoner, neddragning på biblioteken och nedläggning av bokbussen som sparar 1,5 miljoner, besparing på Österås, Tyrs Hov och badverksamheten med 500 000 kronor och neddragning av föreningsbidrag med 769 000 kronor. Dessutom föreslås intäkterna öka med 300 000 kronor.

Den nya sparlistan ger totalt 7 266 000 kronor och når därmed inte upp till betinget på 9,5 miljoner kronor utan att bidragen till studieförbunden på 2,2 miljoner kronor dras in. Fritidsgårdarna får i år närmare 2,3 miljoner kronor i bidrag.

Frilagt har sökt Winnie Aronsson för en kommentar.

Berit Önell

Läs tidigare artiklar i ämnet:

2019-09-12 Vill stänga fritidsgårdar för att rädda Mötesplats Ljungdala

2019-09-14 L vill bara pausa fritidsgårdarna S säger bestämt nej

2019-09-23 Inga utställningar på Hovdala slott Badplatser läggs ner

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se