torsjö live

Tredje vindskyddet vid trädhuset klart Fjärde på gång

Tredje vindskyddet vid trädhuset klart Fjärde på gång

Vindskyddet Ronja är klart. Det tredje vindskyddet på lägerplatsen vid trädhuset på Hovdalaområdet är invigt och det blev tummen upp från kommunens destinationsutvecklare Carina Jönsson Lindholm, projektledare Bjarne Öhrling, Sparbanksstiftelsens vd Östen Gunnarsson, kommunekologen Lars-Erik Williams och miljö- och stadsbyggnadschefen Jan Karlsson. Foto: Berit Önell

Ronja, det tredje arkitektritade vindskyddet vid trädhuset på Hovdalaområdet, kunde på torsdagen presenteras. Det blev verklighet med hjälp av bidrag från Sparbanksstiftelsen 1826 efter att kommunpolitikerna stoppat projektet på grund av att kostnaderna för de två första vindskydden skenat iväg okontrollerat. Trots det hoppas kommunekologen Lars-Erik Williams på ett fjärde vindskydd. Utsättningspinnar är redan på plats. Men den här gången lär sponsorer få stå för hela kostnaden.

Hur länge björkfasaderna kommer att hålla är oklart. Frilagt har tagit del av varnande ord från Hans Murman, prisbelönt arkitekt som använt hela björkstammar på Restaurang Tusen i Härjedalens fjällvärd.

Vindskydden är klädda med björktimmer för att smälta in i björkdungen på lägerplatsen “Mellan skymning och gryning”. De är lite lyxigare än vanliga vindskydd och ser mer ut som stugor med fönster, dörr, bänkar att sova på och ett trädäck utanför. Ronja är ungefär dubbelt så stor som de i juni invigda Birk och Birka.

Under torsdagseftermiddagens lätta duggregn hölls invigning för Ronja i form av öppet hus för media. Östen Gunnarsson, vd för Sparbanksstiftelsen var på plats tillsammans med kommunens projektledare Bjarne Öhrling och Lars-Erik Williams, destinationsutvecklare Carina Jönsson Lindholm och miljö- och stadsbyggnadschef Jan Karlsson.

– Vi är väldigt glada att Sparbanksstiftelsen ställde upp, säger Jan Karlsson.

Östen Gunnarsson tycker att Ronja blev pricken över i:et på lägerplatsen.

– Nu är det fulländat här och det finns möjlighet att ta emot större grupper, säger han.

Ronja är dubbelt så stort som de andra vindskydden, 14 kvadratmeter. Foto: Berit Önell

Men Lars-Erik Williams anser att det finns behov av ett fjärde vindskydd för att hela skolklasser ska kunna övernatta. Han visar Frilagt de orangemålade utsättningspinnarna där ytterligare ett Ronja skulle kunna placeras. Det finns bygglov för fyra vindskydd, men bara tre ingick när kommunen sökte statligt Lona-bidrag. Bygglovet gäller fram till sommaren 2023.

– Möjligheten finns om man vill och kan få sponsorer, säger Jan Karlsson.

Lars-Erik Williams instämmer.

– Kommunen klarar det nog inte, säger han.

Lars-Erik Williams visar utsättningspinnarna som markerar var det fjärde vindskyddet är tänkt att placeras. Foto: Berit Önell

Han tror också att det fjärde vindskyddet måste byggas på plats. Det blir svårt att lyfta längre in i björkdungen med kranbil utan att ta ner för många träd.

– Det får göras på våren eller sommaren. Vi får nog skjuta fram det lite och se om det finns efterfrågan, säger Lars-Erik Williams.

Hittills har efterfrågan på övernattningar i vindskydden varit stor. Nyligen presenterade Lonely Planet också en tysk version av Tourism in Skånes reklamfilm för Skånes natur, där lägerplatsen vid Hovdala får stor plats.

Enligt de ansvariga har bygget av Ronja gått helt enligt planerna. För en månad sedan lyftes byggnaden på plats med lyftkran. Fasad och trädäck byggdes på plats.

– Allt har flutit på väldigt bra, säger Lars-Erik Williams.

Trots att Ronja är större tycker han att arbetet gick lättare än med Birk och Birka.

– Dels hade vi väl tränat på de andra två och dels blev det nu en enklare takkonstruktion, förklarar Williams.

Han blev själv lite chockad när han såg fakturan på 90 000 kronor för takplåten på Birk och Birka. Det var förpatinerad titanzink, så kallad Rheinzink, som både var dyr i inköp och måste värmas upp för att inte spricka när arbetet utfördes vintertid i en kall lada, vilket ledde till höga arbetskostnader. Ronja har fått en billigare plåt, en annan form på taket som blir lättare att lägga och takpapp överst istället för gummiduk.

– Men kanske kommer det en gång i framtiden att gå att att sova på taket på Birk som har en dubbel träkonstruktion i taket, säger Bjarne Öhrling.

Vindskydden går att hyra året runt. De är inte isolerade, men det finns en luftspalt i väggarna.

– En familj sov i Birk för ett par veckor sedan och berättade att det var ungefär tio grader varmare inne än ute, säger Lars-Erik Williams.

Han berättar att budgeten för Ronja gick ihop. Det blev till och med cirka en tusenlapp över.

Men exakt hur mycket vindskydden kostat är fortfarande höljt i dunkel. Klart är att prislappen ligger långt ifrån den ursprungliga budgeten på 690 000 kronor. Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen redovisar 943 000 kronor. Tidigare fritidsförvaltningen har dock också redovisat kostnader, på 108 800 kronor för material och 112 000 kronor för löner. Totalkostnaden bör därmed landa på närmare 1,2 miljoner kronor. Vindskydden har fått statliga Lona-bidrag på 300 000 kronor, Region Skåne har bidragit med 40 000 kronor och Sparbanksstiftelsen 134 000 kronor.

Hela projektet Hovdala vandringscentrum med tre vandringsleder och tre vindskydd ska nu redovisas till länsstyrelsen innan sista utbetalningen av statliga Lona-bidrag kan göras. Det har då enligt Jan Karlssons redovisning kostat 1,87 miljoner kronor, varav kommunen stått för 1,4 miljoner.

– Det hade varit väldigt dumt att avsluta projektet i somras. Då kanske vi inte hade fått hela Lona-bidraget, säger Jan Karlsson.

Han tycker inte att felräkningen var särskilt stor, mindre än tio procent om man räknar 134 000 kronor på 1,9 miljoner.

En fråga på sikt är hur mycket underhållet av lägerplatsen kommer att kosta, framförallt hur länge björkfasaderna kommer att hålla. Trävarufirmorna säljer inte björk till utomhuskonstruktioner eftersom det har för dålig hållbarhet. Enligt Lars-Erik Williams har ingen annan heller använt björk på detta sätt på dessa breddgrader.

En av de björkklädda dörrarna på de mindre vindskydden har oljats på prov. Foto: Berit Önell

I Härjedalens fjällvärld finns dock Restaurang Tusen i Ramundberget som är prisbelönt för sin design med stående hela björkstammar som dekoration på fasaden. Arkitekten för Hovdalas vindskydd, Karin Hvid Rydell, kontaktade restaurangens arkitekt Hans Murman och frågade hur björkstammarna ska behandlas för att inte ruttna. Han konstaterade att Ramundberget sällan har samma råa luftfuktighet som södra Sverige.

– Jag tror att klimatet är mer gynnsamt för att använda björkar som vi gjort det i norra Sverige, svarade han per mejl.

Han förklarade också att man vågat testa i Ramundberget på grund av att den knotiga björken där fick mycket luft kring sig, så det aldrig blev något stillastående vatten i konstruktionen. Stammarna på restaurangens fasad slutar en bit över mark för att aldrig stå i vatten som skulle kunna sugas upp i stammen. Men Hans Murman uppmanade skåningarna att fälla ett par björkar och testa. Impregnering är han tveksam till.

Björken bör sluta en bit ovanför marken för att minska risken för att den suger upp fukt. Foto: Berit Önell

Karin Hvid Rydell skickade den 26 oktober 2017 svaret vidare till Lars-Erik Williams och Bjarne Öhrling och föreslog en test. Hur mycket test det blev framgår inte, men det visade sig svårt att hitta någon som kunde leverera de kluvna björkstockarna med barken kvar som kommunen önskade. Till slut, i början på april 2018 svarade konsulten Lars Winkvist, som ansvarat för bygget av vindskydden, själv på offertförfrågan om manuellt tillsågad och noggrant torkad björk av raka stammar.

– Än så länge har björken hållit väldigt bra, men på någon enstaka har det lossnat lite bark. Vi får överväga om vi ska byta ut eller låta det vara. Tiden får visa hur det går, säger Lars-Erik Williams.

Han berättar att Birks björkklädda dörrar oljades på prov.

Barken har lossnat på några ställen på Birks björkfasad, men tiden får utvisa hur det ska hanteras. Foto: Berit Önell

Bjarne Öhrling påpekar att det är björkfasaderna som gör att vindskydden passar så bra in i miljön.

– Vissa tycker att vi kunde ställt hit vilka baracker som helst, men det hade blivit något helt annat, säger han.

Berit Önell

Det ska nu vara möjligt att boka Ronja för övernattning, på samma sätt som Birk och Birka via kommunens kultur- och fritidsförvaltning. http://fri.hassleholm.se/bokning/schema.aspx?obj=333,334&schema=Vindskydd På lördagen finns dock fortfarande inte någon uppdaterad information där.

Läs mer:

2019-08-05 Vindskydden vid trädhuset blev för dyra

2019-08-07 Stopp för det tredje vindskyddet vid trädhuset

2019-08-16 Banken sponsrar det tredje vindskyddet

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se