Gruppen-3a-328x120

Fem ungdomar åtalas för storbranden

Fem ungdomar åtalas för storbranden

Det gamla godsmagasinet blev snabbt övertänt vid branden i augusti 2019. Foto: Jonathan Önell

Fem ungdomar åtalas för brott i samband med den stora branden i godsmagasinet vid järnvägen i Hässleholm i somras. Ingen är längre misstänkt för mordbrand, men en 16-årig flicka åtalas för grov allmänfarlig vårdslöshet för att hon orsakat branden genom att kasta fimpar i lokalen.

Fimparna har enligt åtalet startat branden som totalförstörde den gamla lagerlokalen från 1917 invid järnvägsspåret vid Götagatan, bakom Nettobutiken och nära bostäder på båda sidor om järnvägen. Det ledde till att tågtrafiken genom Hässleholm stoppades under en vecka, vilket ledde till stora trafikstörningar i hela södra Sverige.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Fyra ungdomar åtalas för olaga intrång i godsmagasinet. Tre av de fem åtalas också för ringa narkotikabrott under en annan tidsperiod än när branden inträffade.

Ungdomarna har erkänt att de brukade träffas i godsmagasinet för att umgås och röka, både cigaretter och cannabis. De tog sig in via järnvägsspåret som går in i byggnaden och kröp under porten. De brukade sitta på en stapel av bryggdelar och frigolit som kommunen förvarade i magasinet.

Övervakningsfilmen visar hur ungdomarna klättrar ner på järnvägsspåret för att ta sig in i godsmagasinet före branden. Foto ur förundersökningen

Enligt åtalet kastade den 16-åriga flickan en eller flera glödande cigarettfimpar ”på en plats i lokalen där hon rimligen borde ha förstått att det kunde börja brinna”. Det var enligt förhörsprotokollen mellan högen av frigolit och väggen. Brandförloppet med stora mängder svart rök var enligt Nationellt forensiskt centrum typiskt för brand i cellplast.

Flickan nekade först till att ens ha varit i byggnaden, men efter att ha konfronterats med filmer från övervakningskameror, polisens telefonavlyssning och vittnesuppgifter berättade hon i förhör att hon var där och visste hur branden startade. Hon berättade att hon ”sköt” iväg fimparna utan att släcka dem, men att avsikten inte var att det skulle börja brinna. När hon och tre andra ungdomar häktades i början på oktober var brottsrubriceringen grov mordbrand, men åklagaren Marie-Louise Holmberg misstänker inte längre, eller har inte bevis för, att branden anlades avsiktligt.

Brottet är enligt åklagaren ändå grovt. Efter att flickan insett att det börjat brinna har hon inte larmat eller sett till att någon annan gjorde det. Byggnaden hann bli helt övertänd innan räddningstjänsten hann fram. Fastigheten är dessutom belägen i ett tättbebyggt område och branden orsakade enorma kostnader.

Ett stycke kulturhistoria försvann också när godsmagasinet från 1917 totalförstördes i branden.

I andra hand yrkar åklagaren på att 16-åringen ska dömas för underlåtenhet att avvärja allmän fara och olaga intrång. Hon åtalas också för ringa narkotikabrott eftersom hon var påverkad av cannabis när hon greps.

Tre pojkar, 16, 17 och 21 år gamla åtalas för olaga intrång i godsmagasinet i samband med branden. En 17-årig flicka åtalas för olaga intrång dagen före branden då några ungdomar ska ha lekt med brandsläckare i byggnaden.

De två yngsta pojkarna var också påverkade av cannabis, 16-åringen dessutom av buprenorfin. Även de åtalas därför för ringa narkotikabrott.

Åklagaren beräknar att de direkta skadorna efter branden kostade i vart fall 2 660 000 kronor och följdskadorna 17 miljoner kronor. Dessutom kostade inställda tåg med mera Skånetrafiken cirka tolv miljoner kronor och en industribyggnad på andra sidan järnvägen fick skador för cirka två miljoner kronor, främst på grund av flygbränder som hamnade på taket. 680 000 resenärer ska ha påverkats när 120 avgångar dagligen ställdes in under sex dagar.

Rättegången beräknas pågå i tre dagar.

Berit Önell

Läs mer:

2019-08-14 Våldsam brand i åkeriet bakom Netto

2019-08-14 Tågtrafiken kan stå stilla i upp till en vecka

2019-08-15 Skadorna på järnvägen mycket värre än väntat Bussar ersätter tågen

2019-08-20 Varningsmeddelandet till allmänheten sändes inte ut vid branden

2019-08-23 Polishunden Zola sökte brännbara vätskor

2019-08-28 Flera brister försvårade räddningsinsatsen vid järnvägen

2019-10-02 Fem unga anhållna för branden i godsmagasinet

2019-10-04 Fyra ungdomar häktade för grov mordbrand

2019-10-11 Ung brandhäktad överklagade förgäves

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se