torsjö live

Sponsorer krävs för hemlösas nya lokal

Sponsorer krävs för hemlösas nya lokal

Hemlösa i Hässleholm har en ny lokal på gång för sin frukostservering i centrala Hässleholm. Detta hos en privat fastighetsägare. Den lösningen skulle innebära att föreningen kommer att få 5 000 kronor i månadskostnader för sin verksamhet. Ska det fungera krävs att företag och privatpersoner ställer upp som sponsorer. Föreningen har vädjat till kommunen om hjälp med lokal, men har än så länge inte fått något konkret erbjudande, trots att föreningen riskerar att bli hemlös redan om ett par veckor.

Under en tid har IOGT-NTO ställt en del av sin fastighet nära Hässleholms kyrka till HiH:s förfogande. Nu behöver IOGT-NTO mer plats för egen del, på grund av växande verksamhet och att renovering av lokalen som HiH nyttjat drar igång under mars månad. Därför har föreningen Hemlösa i Hässleholm med Ingela Hansson i spetsen, vänt sig till kommunen och bett om hjälp. De fick ett möte med två politiker i socialnämnden, Robin Gustavsson (KD) och Sven Lundh (SD), men sedan har inte mycket hänt.

Ingela Hansson var med och startade föreningen som bland anant serverar frukost åt hemlösa på helgerna. Nu behövs sponsorer för att klara hyran i den nya lokal som är på gång, tillsammans med övriga utgifter 5 000 kronor per månad. Foto: Berit Önell

– Vi har haft lite panik, säger Ingela Hansson. Varför har man inte svarat? Vi utlovades ett svar i slutet av februari. Tråkigt att man inte ser nyttan i det vi gör.

Först idag, den 2 mars, kom ett mailsvar från Robin Gustavsson där han upplyser om att ärendet överlämnats till tekniska förvaltningen, som har hand om den största delen av kommunens fastighetsbestånd.

– Vi ser över det här och försöker hitta en lösning, säger Annika Johansson på tekniska förvaltningen till Frilagt.

Det är dock inte hon som personligen handlägger ärendet. Frilagt har därför sökt kommunens hyresförvaltare, Gunilla Nilsson, utan framgång.

Hemlösa i Hässleholm har dock inte suttit overksam i väntan på respons från kommunen, utan hört sig för på den privata marknaden. Ingela Hansson vill i dagsläget inte berätta på vilken adress den tilltänkta lokalen ligger. Hyreskontraktet är inte påskrivet. Men om det inte dyker upp något bättre alternativ och det går i lås med den privata fastighetsägaren, räknar föreningen med att kunna flytta in den 1 april.

– Det innebär en risk att vi inte kommer att kunna dela ut frukost under några helger, säger Ingela Hansson. Våra vänner har varit jätteoroliga för att de inte ska ha någonstans att gå, där de kan äta frukost och uppleva gemenskap.

Nackdelen med en privat lösning är det ekonomiska åtagandet. 5 000 kronor i fasta kostnader varje månad är en utmaning för föreningen.

– Men det ska säkert lösa sig, säger Ingela Hansson, optimistiskt. Hon vädjar samtidigt om stöd från företag och privatpersoner med hjärtat på rätt ställe. För övrigt kommer HiH att anordna en hälsomässa den 25 april för att dra in pengar till föreningen.

Frukostserveringen är öppen lördagar och söndagar mellan 8.30 och 11.30. 28 aktiva medlemmar sköter det praktiska. Det brukar komma mellan 10 och 20 gäster varje gång.

Urban Önell

Läs mer:

2019-12-11 Hemlösa i Hässleholm snart utan lokal

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se