torsjö live vers2

Tyrs Hovs simhall öppnar igen Taket utgör ingen risk

Tyrs Hovs simhall öppnar igen Taket utgör ingen risk

Det fuktskadade taket på simhallen innebär ingen risk för personskador, enligt konsultfirman Ramböll. Foto: Urban Önell

Det finns inga risker för personskador på grund av fukten i takkonstruktionen i Tyrs Hovs simhall i Tyringe. Därför öppnar badet igen under måndagen. Tyringe simsällskap och skolan kan återuppta sin simundervisning, åtminstone för en tid.

– Tekniska förvaltningen får ta fram en åtgärdsplan och sedan får vi stänga igen under tiden renoveringen pågår. Men det ska upphandlas och äskas pengar, så det tar lite tid, säger avdelningschef Henrik Samevik på kultur- och fritidsförvaltningen.

Kommunen har känt till att det fanns fukt i taket en tid. På vissa ställen har det läckt in, men när det stod klart att det rörde sig om omfattande fuktskador i konstruktionen stängdes simhallen med omedelbar verkan den 25 mars. Säkerheten kunde inte garanteras. Under förra veckan gjorde konsultfirman Ramböll en undersökning.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Simhallen i Tyrs Hov öppnar igen redan under måndagen. Foto: Urban Önell

– Mot bakgrund av materialet från konsulten, som inte ser några problem med att öppna, så kommer vi att öppna redan idag, säger Henrik Samevik.

Både han och Mathias Bjäreborn, fastighetsförvaltare på tekniska förvaltningen, är lättade efter beskedet.

Mathias Bjäreborn berättar att konsultens rapport innehåller 17 punkter med brister som påverkar taket. Det gäller främst att en plastfolie uppe i takkonstruktionen är uttjänt och inte fyller sin funktion.

– Det har lett till ett kraftigt kondenspåslag, konstaterar Mathias Bjäreborn, men betonar att flera faktorer samverkat.

En frånluftsfläkt som stått still är en faktor. Även att yttertaket lades om förra året kan ha bidragit till problemen.

– Förmodligen har lite av fukten läckt ut tidigare och när taket blev tätt igen har det stängt in fukten, säger Mathias Bjäreborn.

Utredningen visar att taket har brisetr på 17 punkter. Uttjänt plastfolie som släppt igenom kondens till takkonstruktionen och en stillastående frånluftsfläkt är ett par av dem. Foto: Urban Önell

Närmast väntar han på svar på de mögelprover som tagits på luften i simhallen.

– Det fanns inga synliga tecken på mögel vid inventeringen, säger han.

Henrik Samevik ser ingen anledning att hålla stängt i väntan på mögelproverna.

– Det finns kanske där uppe i taket i så fall. Det ska nog mycket till för att det ska ta sig ner. Det är inget som påverkat verksamheten tidigare och inget som vi reagerat på. Om proverna skulle visa värden som är uppåt väggarna får ta ställning till det då. I så fall har det funnits länge. Mögel är inget som uppkommer på en kvart, säger han.

Berit Önell

Läs mer:

2020-03-25 Tyrs Hovs simhall akut stängd – stora fuktskador i taket

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se