torsjö live

Inga fler bekräftat smittade – men faran inte över på Solgården

Inga fler bekräftat smittade – men faran inte över på Solgården

Inga fler bekräftade fall av covid-19 konstaterades på äldreboendet Solgården i Hästveda när samtliga tester var klara på måndagen. En av de boende insjuknade dock under dagen med covid-19-liknande symptom och ett nytt prov togs därför. Alla boende och anställda kommer enligt tidigare planering också att testas på nytt på onsdag.

Två i personalen testades positivt den 24 juli och en boende den 30 juli. Enligt Birgitta Ljungbeck som är MAS, medicinskt ansvarig sjuksköterska, är ingen av dessa allvarligt sjuk.

— Den boende har inte behövt sjukhusvård, men är trött och tagen, berättar hon.

Svar på testet för den nu insjuknade väntas senast på onsdag.

— Vi kan inte riktigt blåsa faran över ännu, säger Birgitta Ljungbeck.

Måndagens provsvar för boende och personal på Solgården i Hästveda var alla negativa. Men en av de boende fick under dagen symptom och ett nytt prov togs därför. Foto: Liselotte Österlind, Medicinsk service, Region Skåne

Alla boende och all personal ska testas på nytt då det gått sju dagar sedan första testet. Det blir på onsdag för de cirka 50 i personalen och 38 boende.

Barriärvård infördes på hela Solgården den 25 juli. Det innebär att alla vårdtagare stannar i sina egna lägenheter och att personalen använder full skyddsutrustning för att smittan inte ska spridas.

— Barriärvården kommer att fortsätta i minst 14 dagar efter det sista positiva provsvaret för att vi ska vara på den säkra sidan, förklarar Birgitta Ljungbeck.

Hon är nöjd med hur smittoutbrottet har hanterats på Solgården och med hjälp av det nya covid-19-teamet.

— Det har bara varit en personal per arbetsdag som har skött den smittade. Det är väldigt positivt med covidteamet, att vi har möjlighet att dela av särskild personal är riktigt bra, säger hon.

Berit Önell

Läs tidigare artiklar:

2020-07-30 Covid-19 på Solgården i Hästveda

2020-07-31 Mobila covidteamet på Solgården

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se