torsjö live vers2

15 äldre smittade på Högalid varav en avliden

15 äldre smittade på Högalid varav en avliden

Provtagningen inom omsorgen i Hässleholms kommun fortsätter. På torsdagen var totalt 21 vårdtagare bekräftat smittade, varav 15 på Högalid. Foto: Liselotte Österlind, Medicinsk service, Region Skåne

Ytterligare sex vårdtagare på äldreboendet Högalid i Hässleholm bekräftades på torsdagen smittade av covid-19. Därmed har 15 av de äldre smittats, varav en nu har avlidit på sjukhus. Med de sex personerna på ett gruppboende inom handikappomsorgen är det totalt 21 smittade inom kommunens omsorgsverksamheter. Fler provsvar från Högalid väntas under fredagen.

I Skåne rapporterades den högsta dagssiffran på antalet smittade med 509 under onsdagen.

Kommunen står fast vid det olagliga besöksförbudet på äldreboenden, liksom flera andra skånska kommuner. Osby kommun har däremot backat och avråder istället skarpt från besök.

Birgitta Ljungbeck, medicinskt ansvarig sjuksköterska, berättar att fyra vårdtagare inom kommunens omsorg de senaste dagarna lagts in på sjukhus med covid-19. Tre kom från Högalid och en av dem har alltså avlidit. En hör till det gruppboende inom handikappomsorgen där samtliga sex vårdtagare konstaterats smittade.

– Det är fortfarande många svar som väntas, säger Birgitta Ljungbeck.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Det gäller både vårdtagare och personal. Hittills har totalt 13 anställda på Högalid och gruppboendet testats positivt.

– Provtagning pågår för fullt. Det är en omfattande process, säger Birgitta Ljungbeck.

Högalid är ett av kommunens större boende och hade 55 vårdtagare när coronasmittan bröt ut.

Högalidshemmet är ett av kommunens större äldreboenden. Foto: Henrik Andersson

– Vi har vidtagit rätt många åtgärder och hoppas att vi kan stoppa smittan. Det är ingen trevlig sjukdom, vi har respekt för den, säger Birgitta Ljungbeck.

Högsta siffrorna för alla åldersgrupper

Region Skåne konstaterar i ett pressmeddelande på torsdagen att det ännu inte finns några tecken på att smittspridningen avtar i Skåne. Även antalet inlagda på sjukhus ökar och var på torsdagen 65, varav 6 i intensivvård.

– Det är ett oroande och ett allvarligt läge. Alla måste skärpa sig och ta ansvar även om det innebär vissa uppoffringar att följa de skärpta allmänna råden, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Smittspridningen ökar i Skåne.
Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne. Foto: Region Skåne, Bengt Flemark

Smittskydd Skåne får många rapporter om att det fortfarande är ett högt tryck på skånska köpcentrum. Det oroar Eva Melander.

– Jag vädjar till alla skåningar och alla besökare från andra län och andra länder. Det är inte läge de närmaste veckorna för att nöjesshoppa, säger hon.

Under förra veckan bekräftades 1 319 nya fall av covid-19 i Skåne. För samtliga åldersgrupper noterades den högsta siffran hittills.

I Hässleholm redovisas på torsdagen totalt 293 bekräftat smittade, 28 fler än förra veckan. I förhållande till folkmängd den gångna veckan ligger Hässleholm på 53 per 100 000 invånare. De kommuner som nu har störst smittspridning ligger främst längs väst- och östkusten, men även Östra Göinge har ökat, till 153 nya fall per 100 000.

Vet att besöksförbud inte är lagligt

Besöksförbudet på äldreboendena består i Hässleholms kommun, trots att det enligt Socialstyrelsen inte är lagligt eftersom en lägenhet på äldreboende är vårdtagarens privata hem.

– Det är en lite semantisk fråga. Vi vet att det inte är möjligt att sätta var och en av de boende i husarrest, men vi vill vara tydliga med att vi vill stoppa smittan, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M).

I Hässleholm är det inte aktuellt att istället gå ut med en skarp avrådan, så som Osby kommun gjort efter att ha fått klarhet i att ett förbud är olagligt.

– Nej, nu har vi valt att kalla det besöksförbud, säger han.

Har ni respekt för lagen?

– Ja, men det är ett exceptionellt läge nu, säger Lars Johnsson.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M).

Han konstaterar att kommunen i rådande läge inte kommer att medverka till besök.

– De boende kan i så fall själva öppna för sina anhöriga, säger han.

Trots förbud kan enhetschef dock bevilja undantag om det finns speciella skäl, exempelvis att någon inte har lång tid kvar i livet.

Kommundirektör Bengt-Arne Persson sjukskrev sig på torsdagen, såvitt känt dock inte på grund av covid-19.

– Ingen i stadshuset har covid-19 vad jag vet, säger Lars Johnsson.

Bengt-Arne Persson skrev innan han gick hem en personlig text på kommunens hemsida med rubriken “Det räcker nu”, en uppmaning till alla att ta ansvar för att hindra smittan.

Berit Önell

2020-10-28 Lokalt besöksförbud på äldreboenden Verksamheter stängs

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se