logga-ligg-tjock

Gymnasieskolorna stängs Skolchefen skeptisk till nyttan

Gymnasieskolorna stängs Skolchefen skeptisk till nyttan

Beslutet att rekommendera en stängning av alla landets gymnasieskolor under tiden 7 december – 6 januari presenterades vid en presskonferens av statsminister Stefan Löfven, utbildningsminister Anna Ekström och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

De svenska gymnasieskolorna stängs på måndag och öppnar inte förrän efter jullovet. Undervisningen ska ske på distans under de två veckor som återstår av höstterminen. Det meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten vid en pressträff på torsdagen.

Hässleholms kommuns skolchef Rolf Bengtsson är tveksam till om beslutet får någon effekt på smittspridningen.

Statsminister Stefan Löfven (S) kallade till en särskild pressträff för att informera om skolstängningen tillsammans med utbildningsminister Anna Ekström (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Bakgrunden till beslutet, som egentligen är en rekommendation till alla huvudmän för gymnasieskolor, är att övriga åtgärder inte lett till minskad smittspridning i denna åldersgrupp. Syftet är nu att komplettera andra åtgärder och även att minska trängseln i kollektivtrafiken.

– Det här är för att skapa en bromsande effekt på smittspridningen, sa Stefan Löfvén.

Inget förlängt jullov

Han uppmanade landets gymnasieelever att vara kloka och betonade att det inte handlar om ett förlängt jullov. Det är inte läge att ha fester med kompisarna.

– Ni går fortfarande i skolan och ska plugga, sa han.

Anna Ekström uttryckte förhoppningen att smittspridningen ska minska under den månad skolorna är stängda så att eleverna kan återgå till undervisning på plats i skolorna efter jullovet.

Till skillnad från under distansundervisningen i våras kan undantag nu göras för både prov och praktiska moment som är svåra att utföra på distans och även för vissa elevgrupper.

Smittspridning troligare på fritiden

För Rolf Bengtsson var beslutet inte väntat.

– Nej, jag hade kanske mer väntat det för två veckor sedan. Nu är det bara två veckor kvar till jullovet och det blir väldigt hastigt. Det var vi inte riktigt införstådda med, säger han.

Skolchef Rolf Bengtsson hade inte väntat sig ett beslut om skolstängning bara två veckor före jullovet.

Han tycker att beslutet ställer till det lite nu, framförallt för att det är mycket prov i slutet av terminen.

– Det är bra att det medges undantag när det inte kan lösas på annat sätt, både vid prov och praktiska moment. Det är inget tvärstopp som i våras, men det lär bli jättemycket tillämpningsdiskussioner, säger han.

Samtidigt konstaterar han att skolorna är bättre förberedda för distansundervisning än i våras.

– Alla har varit inne och använt tekniken, vi har ju haft distansundervisning i viss omfattning i höst också.

Han är tveksam till om stängningen kan minska smittspridningen.

– Det är inte belagt att något av de fall vi haft bland elever och personal orsakats av smitta inom skolan, säger han.

På grundskolenivå, i Vittsjö skola, fanns misstankar om att smitta kan ha spritts inom skolan.

– Vi kan inte utesluta det, men det är inte belagt, säger Rolf Bengtsson.

I gymnasieskolan hade två klasser för ett par veckor sedan var sitt konstaterat fall samtidigt som flera elever hade symptom. Det var en klass på Hässleholms tekniska skola och en på Jacobsskolan.

– Då skickade vi hem alla eleverna i de klasserna, men det blev inte mer av det, berättar Rolf Bengtsson.

Han menar istället att mycket talar för att smittspridningen skett på fritiden.

– Efter höstlovet vecka 44 när folk hade varit lediga blommade smittan upp, innan dess hade vi nästan inga fall alls, säger han.

Rolf Bengtsson förklarar att väldigt mycket åtgärder satts in för att minska smittspridning i skolan, även om det händer att det blir trängsel. Frågan är nu hur eleverna kommer att bete sig när skolorna stängs.

– Det blir ingen effekt om de inte förhåller sig till rekommendationerna, att hålla avstånd och inte träffa andra än dem man brukar träffa, säger Rolf Bengtsson.

Ingen personalbrist i Hässleholm

Han gissar att dagens beslut mest beror på att det finns en stor oro för smittspridning i skolan. I vissa kommuner förekommer också personalbrist.

– Vi har inte haft hög frånvaro bland personalen här. Att vi har delar av undervisningen på distans har minskat sjukfrånvaron eftersom man kan arbeta på distans även med lite snuva, säger Rolf Bengtsson.

Han uppskattar att ett 50-tal elever och cirka 25 personer i personalen hittills konstaterats smittade på kommunens grundskolor och gymnasieskolor. Han berättar att han har begärt att få in information om vartenda fall.

– Vi ger information till vårdnadshavarna om varje fall, berättar han.

Rolf Bengtsson skrev på torsdagseftermiddagen ett brev till elever och vårdnadshavare om de nya rekommendationerna.

– Vi vädjar till alla att hjälpas åt att följa de rekommendationer som finns för att minska smittspridningen, med förhoppningen om att vi kan återgå till att delar av utbildningen genomförs i skolans lokaler från vårterminsstarten, skriver han.

Berit Önell

Läs mer:

2020-08-13 Viss distansundervisning på Hässleholms tekniska skola

2020-11-10 Tre döda på Högalid Smittspridning på skola

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se