torsjö live

Kommunen ger fler julgåvor i Hässleholmsvaluta

Kommunen ger fler julgåvor i Hässleholmsvaluta

Det är inte bara den extra julgåvan på 250 kronor till Hässleholms kommuns 6 000 anställda som ges i form av Hässleholmsvaluta. Flera förvaltningar och nämnder ger även personal och politiker den ordinarie julklappen på 200 kronor i valutan som enbart kan användas i anslutna företag, i dagsläget 32 stycken, varav bara ett är beläget utanför Hässleholms stad. Vissa politiker får till och med dubbla gåvor eftersom de sitter med i både kommunfullmäktige och en nämnd.

Hässleholmsvalutan finns i valörerna 100, 200 och 500 kronor.

Kommunstyrelsens beslut att ge de anställda en extra julgåva till en total kostnad på 1,5 miljoner kronor har upprört en del företagare utanför centralorten eftersom det i första hand gynnar Hesslecitys medlemmar. Övriga får betala för att gå med. Priset på 1 500 kronor per år har dock sänkts till 950 kronor för resten av 2020 plus hela 2021.

Alla de förtroendevalda politikerna i kommunfullmäktige, 61 ordinarie och 34 ersättare, får i år 200 kronor var i Hässleholmsvaluta i julklapp.

Ledamöter och ersättare i två nämnder får samma gåva: tekniska nämnden och omsorgsnämnden. Den nyinrättade arbetsmarknadsnämnden ger sina ledamöter en julklapp, men inte i Hässleholmsvaluta. I övriga nämnder får ledamöterna inte någon julklapp alls. Socialnämndens ordförande Robin Gustavsson (KD) skickar dock ut julkort till alla i nämnden.

19 politiker får dubbla julklappar. Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) berättar att han för att undvika det beslöt att inte ge någon julklapp till kommunstyrelsens ledamöter och ersättare.

Tomten är generös mot kommunanställda och politiker i år. En del får dubbelt upp av Hässleholmsvaluta i paketen. Foto: Urban Önell

– Flertalet av ledamöterna i kommunstyrelsen sitter även i kommunfullmäktige så då hade det blivit “dubbel” julgåva, förklarar han.

Han partikamrat, kommunfullmäktiges ordförande Douglas Roth, säger att han inte vet hur många ledamöter som sitter i andra nämnder där det delas ut julklappar.

– Jag har bara beslutat om kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare. Julklappen blir ett tack för året som gått, säger han.

Flera sammanträden i kommunfullmäktige har ställts in under 2020 på grund av pandemin, vilket har minskat kostnaderna.

– Vi har sparat mycket pengar på det, säger Douglas Roth.

Han ser inget fel med att ge Hässleholmsvaluta.

– Vi brukar ha något varje jul. Nu valde vi 200 kronor i Hässleholmsvaluta. Någon gång har vi haft en bok och någon gång presentkort till biljetter i kulturhuset. Vi skulle ju försöka gynna i alla fall de köpmän som finns i stan. Ledamöterna kommer från olika håll, men är ofta inne i stan.

Men varför ska bara ett fåtal företag gynnas?

– Nu har vi den här konstruktionen. Det är väl bättre att göra detta än ingenting. Men det lättaste hade varit att inte ge något alls, säger Douglas Roth.

Han påpekar att Hesslecity och kommunen kommit överens om rabatterat pris för företag som inte är medlemmar i Hesslecity och vill gå med i Hässleholmsvalutan.

Alla förvaltningar kan välja hur de spenderar de ursprungliga 200 kronorna till varje anställds julklapp. Tre förvaltningar har valt Hässleholmsvaluta: kommunledningsförvaltningen, tekniska förvaltningen och omsorgsförvaltningen. Barn- och utbildningsförvaltningen och miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen har valt att bjuda på något ätbart, på socialförvaltningen bestämmer varje enhetschef vad det ska bli och på arbetsmarknadsförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen blir det enhetliga paket som inte innehåller Hässleholmsvaluta.

Berit Önell

Läs mer:

2020-12-10 Stöd till näringslivet och extra julgåva till personal

2020-12-16 Företagare utanför stan kritiska till julgåvan

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se