torsjö live vers2

Ett och ett halvt års fängelse för balkongsprängning

Ett och ett halvt års fängelse för balkongsprängning

En man dömdes på fredagen för sprängningen av balkongen till en ung småbarnsmammas lägenhet i november 2019. Foto: Urban Önell

En nu 21-årig man döms till ett och ett halvt års fängelse för allmänfarlig ödeläggelse efter balkongsprängningen på Göingegatan i Hässleholm i november 2019. I lägenheten bodde en ensamstående mamma som separerat från den dömdes väns bror och befann sig I konflikt med hans familj. Hon och hennes två små barn klarade sig oskadda, men kunde lika gärna ha skadats allvarligt. En 27-årig syster till kvinnans exsambo döms för att en halvtimme före explosionen ha hotat henne.

Totalt åtta personer var åtalade för olika brott i samma mål. Sju dömdes, men på grund av polisens missar gick alla fria från ett fall av tortyrliknande misshandel och försök till grov utpressning.

21-åringen kunde åtalas och dömas tack vare att hans DNA fanns på resterna av den termosbomb som orsakade explosionen på balkongen. Polisen hade anledning att ta DNA-prov på honom på grund av hans inblandning i ett fall av tortyrliknande misshandel som han dock inte döms för. Däremot döms han för penningtvättsbrott, ringa narkotikabrott och rattfylleri.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Hässleholms tingsrätt konstaterar att plåten runt balkongen slets bort och trasades sönder och att fönsterrutorna gick sönder. En tydlig krater syntes också i balkongens betonggolv.

Det kunde ha slutat illa. Kvinnan hörde ett konstigt ljud från balkongen och öppnade därför dörren för att se vad det var.

– Det var bara en tillfällighet att hon inte tog tag i bomben, skriver tingsrätten i domen och drar slutsatsen att brottet inneburit en fara mot personers liv och hälsa.

21-åringens DNA fanns på resterna av bomben som apterats i en termos. Foto från förundersökningen

Minimistraffet för allmänfarlig ödeläggelse av normalgraden är två års fängelse. Tingsrätten bedömer fallet så, men på grund av att gärningsmannen bara var 20 år när brottet begicks blir straffvärdet lägre, ett och ett halvt år för hans samlade brottslighet.

Den 27-åriga kvinnan skrev i en sms-konversation till målsäganden att hon inte skulle överleva natten, att hon skulle skicka folk eller själv komma till henne. Brottet är erkänt och hon döms för olaga hot, men påföljden bakas in i en skyddstillsyn som hon dömts till för ett annat brott. Hon ska betala 5 000 kronor i skadestånd för kränkning.

Den drabbade familjen får 10 000 kronor i kränkningsersättning från 21-åringen. Kvinnan får ersättning för sveda och värk motsvarande en månads sjukskrivning, dottern får 2 600 kronor.

Den 27-åriga kvinnan är släkt med flera av de andra dömda. Tre av dem var åtalade för att i en lägenhet i centrala Hässleholm ha utsatt en man för grov misshandel där de slagit, sparkat, slagit med knogjärn och livrem, tejpat för ögonen, tvingat honom att äta droger, sprutat in reningöringsmedel i munnen och tryckt in två tänger i hans mun. Sedan skulle de ha rånat honom och försökt tvinga honom att utföra ett rån mot en affär. Ingen av dem dömdes för detta, men tingsrätten anser det klarlagt att det mesta av hans uppgifter stämmer. Problemet är att det inte går att bevisa vem som utsatt honom för brotten.

Polisen spanade på lägenheten på grund av misstänkt narkotikaförsäljning och hade därmed viss kunskap om personer som gick in och ut. Men genom att polisen inte följt reglerna för identifikationsbevisning när bilder på de misstänkta visades för offret går det inte att binda de misstänkta till brotten.

Hässleholms tingsrätt underkänner polisens sätt att visa bilder på de misstänkta för målsägandena. Foto: Urban Önell

Samma problem gäller en liknande händelse i samma lägenhet där sex personer var åtalade.

– Denna identifiering har inte skett under objektiva och rättssäkra former varför värdet av

den är mycket låg, ja så låg att den inte bör användas, skriver tingsrätten om polisens metoder.

Här döms dock tre unga män för delaktighet i misshandel, rån och olaga tvång.

Under flera timmars tid misshandlade gärningsmännen enligt åtalet detta offer genom att ge honom flera slag i huvudet, sticka en kniv i hans lår, slå honom i ansiktet med en halskedja och en kniv, tvinga honom att äta tabletter, trycka en häftapparat mot hans panna och satt dit en klammer samt tagit ett struptag på honom. Sedan tvingade de honom att följa med till hans bostad där de rånade honom på bland annat ett högtalarsystem och en mobiltelefon. De försökte få honom att skaffa pengar åt dem från andra personer för att gottgöra en dålig knarkaffär. Till sist tvingade de av honom koderna till hans mobiltelefon och bank-id. De använde uppgifterna för att försöka ta lån i hans namn och använde bankkontot för olika transaktioner.

En 19-årig man döms till skyddstillsyn för misshandel av normalgraden, brott mot knivlagen och ringa narkotikabrott. Han frikänns från grov misshandel, rån, förberedelse till rån, grovt olaga tvång och försök till grov utpressning.

Hans 22-årige bror frikänns från samma brottsmisstankar och döms till 140 dagsböter för ringa narkotikabrott, rattfylleri och grov olovlig körning.

En 19-årig man döms till skyddstillsynd med vård och behandling för rån, olaga tvång samt ringa narkotikabrott, men frikänns från åtalet för grov misshandel och försök till grov utpressning.

En 23-årig man, som var åtalad för delaktighet i grov misshandel, rån och förberedelse till rån frikänns helt.

Hans 21-årige bror får fem månaders fängelse för narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Han frikänns från rån, grov misshandel, försök till grov utpressning, grovt olaga tvång och ringa näringspenningtvätt.

En 25-årig man döms till fängelse ett år och en månad för rån, häleri, narkotikabrott, rattfylleri och grov olovlig körning. Han frikänns från försök till grov utpressning, grov misshandel och grovt olaga tvång.

Berit Önell

Läs mer:

2020-12-04 Hot strax före balkongsprängning

2020-12-26 Tre dagars rättegång om balkongbomb

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se