torsjö live vers2

Smittspridning: Två klasser hemma hela veckan

Smittspridning: Två klasser hemma hela veckan

Den ökande smittspridningen i skolan gör att alla elever i årskurs fyra på Läredaskolan i Hässleholm och en förskoleklass på Söderparkskolan i Vinslöv får stanna hemma för distansundervisning hela veckan.

Skolchef Rolf Bengtsson kan besluta att skicka hem eleverna för en dag och valde på måndagen, efter dialog med Region Skånes smittskyddsläkare, att av smittskyddsskäl låta dem stanna hemma på tisdagen. På tisdagseftermiddagen beslöt politikerna i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott att eleverna ska få distansundervisning resten av veckan.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Högstadiet i Tyringe stängdes i fredags, vilket Frilagt var först med att berätta. Men det berodde på personalbrist som i sin tur orsakats av omfattande smittspridning bland både personal och elever. På söndagen hade politikerna ett möte där de beslöt att förlänga distansundervisningen där till och med onsdag.

– Om det behövs förlänger vi det ytterligare och då får vi ta beslut på onsdagseftermiddagen, säger ordförande Stefan Larsson (M).

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Stefan Larsson (M). Foto: Urban Önell

Han konstaterar att situationen i grundskolorna har förändrats.

– Det verkar som att det är en ganska stor smittspridning bland yngre allmänt nu. Hässleholm har väl fått sin del av detta, säger han.

Frågan är om spridningen kan begränsas genom de åtgärder som nu beslutats.

– Det finns en liten rädsla att det kan bli fler, säger Stefan Larsson.

Samtidigt berömmer han rektorerna och skolchef Rolf Bengtsson för att de har haft bra koll på situationen och även Smittskydd Skåne som hjälper till med bedömningarna.

Stefan Larsson hoppas att situationen med hemundervisning för de yngre blir kortvarig eftersom det visat sig att lärarledd undervisning i klassrummet är det bästa för dem. En nederländsk undersökning visade nyligen att elever i åldern 7-11 år i genomsnitt inte lärt sig någonting alls under de åtta veckor som skolorna var stängda där. Bristerna var särskilt stora hos barn med föräldrar utan gymnasieutbildning.

– Vi ska inte på grund av någon försiktighetsprincip hålla fler elever hemma än vad Smittskydd Skåne rekommenderar, säger Stefan Larsson.

Berit Önell

Läs mer:

2021-04-30 Covid-19 stängde högstadiet i Tyringe

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se