torsjö live vers2

Fem på äldreboende smittade trots vaccin

Fem på äldreboende smittade trots vaccin

På Nybohemmet i Bjärnum har två fullvaccinerade vårdtagare testats positivt för covid-19. Foto: Berit Önell

Fem vårdtagare på Hässleholms kommuns äldreboenden har smittats av covid-19 trots att de varit fullt vaccinerade.

Enligt Folkhälsomyndighetens data har 0,2 procent, 1 624 personer, av 700 000 som vaccinerats med två doser bekräftats smittade i Sverige hittills. Av dessa har sex personer fått intensivvård och 67 avlidit.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Inget vaccin kan undanröja risken att bli smittad helt. Men de allvarliga fallen är få sett till den höga smittspridning vi haft och hur många som är vaccinerade, sa Anders Tegnell, statsepidemiolog, den 4 maj då statistiken publicerades.

Frilagt har tidigare berättat om en boende på Solgården i Hästveda som i april blev smittad trots både vaccin och genomgången covid-19-sjukdom. En vaccinerad vårdtagare på Högalid har också drabbats.

Den gångna helgen upptäcktes två fall till, en boende på Sjögläntan i Vinslöv och en på Nybo i Bjärnum. Efter smittspårning konstaterades ytterligare en fullvaccinerad smittad på Nybo. Personen hade inga symptom.

Samtlig personal var negativa vid den första smittspårningen. Smittspårning nummer två görs i början på nästa vecka på både Nybo och Sjögläntan

Birgitta Ljungbeck, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Hässleholms kommun

Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska Birgitta Ljungbeck berättar att alla de nu smittade mår bra.

– Det kommer fortsatt att vara en viss risk för att smitta, även om vi ser en nedgång i takt med att fler och fler blir vaccinerade i samhället. Vi ser ju både lokalt och nationellt att vaccin inte helt eliminerar smittspridningen, men färre drabbas av smitta och de som blir smittade blir inte lika sjuka eller avlider (även om undantag förekommer i ett nationellt perspektiv), skriver hon i ett mejl till Frilagt.

Personalen på äldreboendena fortsätter att använda skyddsutrustning. Hur länge är oklart.

– Vi vet inte riktigt än, vårdhygien (Region Skåne) ska komma ut med vidare vägledning innan sommaren så vi får väl avvakta den, förklarar Birgitta Ljungbeck.

Berit Önell

Läs mer:

2021-04-15 Fick covid för andra gången trots vaccin

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se