torsjö live vers2

Fängelse för försök till utpressning

Fängelse för försök till utpressning

Försöket till utpressning skedde på Kvantums parkeringsplats i Hässleholm. När de misstänkta hotade målsäganden vid den röda bilen filmade hans pappa händelseförloppet. Foto ur förundersökningen

Hässleholms tingsrätt dömde på fredagen en 24-årig man till sex månaders fängelse för bland annat försök till utpressning. Enligt domen är det klarlagt att han tillsammans med andra personer försökte tvinga en man som gått i samma skola för cirka tio år sedan att betala 115 000 kronor som han påstod var en annan bekants skuld.

Utpressningsförsöket skedde på Kvantums parkering i Hässleholm på kvällen den 6 maj och ledde till en stor polisinsats.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Tingsrätten anser att målsäganden gjort ett trovärdigt intryck.

– Han har berättat på ett sätt som starkt talar för att det är fråga om en självupplevd händelse. Han har lugnt och sammanhängande och, som tingsrätten uppfattat det, utan överdrifter berättat om vad han utsatts för. Han har i vissa avseenden närmast velat tona ned vad som hänt, skriver tingsrätten i domen.

Hässleholms tingsrätt bedömde att offrets berättelse var trovärdig. Foto: Berit Önell

Han berättade att 24-åringen, som han aldrig umgåtts med, ett par dagar tidigare plötsligt hörde av sig till honom via telefon och sms. Denne frågade då efter en bekant som han var vän med när han var yngre och som sedan visade sig vara den som påstods ha en skuld.

Innan målsäganden visste detta kände han sig pressad att träffa 24-åringen. Han föreslog att de skulle ses på Kvantums parkering och bad sin pappa följa med och ha sin telefon tillgänglig om något skulle hända. Pappan filmade också när sonen mötte 24-åringen och tre andra personer. Stämningen var hetsig och målsäganden fick order att skaffa fram pengarna inom en timme. Han kände sig hotad till livet.

24-åringen ska ha sagt att de dödat personer för bara 70 000 kronor. Om målsäganden inte betalade visste de var han bodde och var hans familj fanns. De formade händerna som pistoler och siktade mot honom.

24-åringen har hela tiden förnekat brott. I polisförhören svarade han att han inte hade några kommentarer, men vid rättegången hävdade han att han hade kontaktat målsäganden för att han ville köpa en telefon av honom till sin lillebror. Han ville träffas för att titta på telefonen innan priset bestämdes. Anledningen till att han inte sagt detta tidigare var att han tänkte att det inte var lönt och att han inte mådde bra psykiskt.

Målsäganden förklarade dock att han inte hade någon telefon till salu.

Tingsrätten bedömer att 24-åringens uppgifter i allt väsentligt motsägs av bevisningen. Hans förklaring till varför han inte tidigare lämnat en förklaring till det inträffade är enligt domen så osannolik att den kan lämnas utan avseende.

24-åringen ska betala skadestånd på 10 000 kronor till målsäganden.

24-åringen döms också för olovlig befattning med falska pengar efter att han i april 2020 ertappats med 3 000 kronor i falska 500-kronorssedlar när han stoppades av en polispatrull, för grov olovlig körning vid fyra tillfällen, narkotikabrott och ringa narkotikabrott vid tre tillfällen. Han har innehaft kokain, amfetamin och narkotikaklassade tabletter, alprazolam och tapentadol. Han erkänner alla dessa brott utom kokaininnehavet.

Merparten av straffvärdet gäller försöket till utpressning, även om också de grova olovliga körningarna och kokaininnehavet, som är ett narkotikabrott av normalgraden, ligger på fängelsenivå. 24-åringen får inte tillbaka sin bil som polisen tog i beslag i samband med en olovlig körning.

Han frihetsberövades dagen efter utpressningsförsöket, men släpptes på fri fot när rättegången avslutades den 9 juli.

Berit Önell

Läs mer:

2021-07-01 Krävde 150 000 kronor inom en timme

2021-07-02 Förstärkt säkerhet vid rättegång om utpressning

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se