torsjö live

Besked om Hanna Nilsson (SD) väntas under fredagen

Besked om Hanna Nilsson (SD) väntas under fredagen

Under fredagen väntas förslag från Sverigedemokraterna i Hässleholm om vilka åtgärder de vill vidta efter de uppmärksammade inspelade uttalandena från kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD). Samarbetspartierna Moderaterna och Kristdemokraterna meddelade i fredags att de efter det som hänt anser det omöjligt att fortsätta på det sätt styret leds idag. De krävde inte uttryckligen Hanna Nilssons avgång, men ville ha besked under denna vecka.

SD väntas under fredagen lämna besked om hur de vill hantera den politiska kris som orsakats av uttalandena från nu sjukskrivna kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD). Foto: Urban Önell

Historien innehåller bland annat misstankar om att kommunalrådet ville anlita vikingarna som torpeder för att få en medborgare att dra tillbaka sitt överklagande av kommunens beslut att köpa Björksäters äldreboende. I inspelningen från Vittfarnas vikingaby hörs Hanna Nilsson tala med vikingabyns Oddvar Lönnerkrantz om att det inte var bra att hon ville ha “hjälp” med detta. Hon säger också att kommunen ljugit i domstol, lovar besked om bygglov i förväg alternativt att kommunen ska köpa vikingabyn “lite dyrare” och försäkrar att vikingabyn ska få skadestånd från kommunen. Hon smutskastar dessutom andra politiker, även inom sitt eget parti, och kommunala tjänstemän.

– De överträdelser och de uttalanden om kommunen och tjänstemän som hon gjort är för grova för att kunna accepteras, skrev M och KD i ett pressmeddelande inför presskonferensen för en vecka sedan.

Lina Bengtsson fick vid presskonferensen frågan om samarbetet kan fortsätta om Hanna Nilsson sitter kvar.

– I nuläget ser vi det som svårt, sa hon.

Lina Bengtsson (M), som nu leder kommunen, utlovar inte något besked till kommuninvånarna under fredagen även om SD väntas komma med förslag. Foto: Urban Önell

Nu är veckan snart slut och SD har inte meddelat någonting. Fredagen är sista dagen då ett svar måste komma. Frilagt har förgäves sökt SD:s talesperson Ulf Berggren.

Lina Bengtsson ville på torsdagen inte säga något om hur lång tid M och KD behöver för att bedöma SD:s väntade förslag.

– Vi tar ställning efter vi sett åtgärdsförslaget, skriver hon i ett sms till Frilagt.

Fredagens planerade budgetupptakt med politiker och förvaltningschefer kommer att hållas trots att det fortfarande är oklart hur kommunens styre kommer att se ut framöver.

– Budgetmötet genomförs som planerat oavsett. Där kommer förutsättningarna för kommande budget att tydliggöras så det är viktigt att mötet genomförs, förklarar Lina Bengtsson.

Krishanteringen med anledning av nu sjukskrivna Hanna Nilssons kränkande omdömen fortsätter inom kommunen och en extern krishanterare har anlitats.

Frilagt har sökt Hanna Nilsson.

Berit Önell

Läs mer:

2023-03-17 M och KD tar avstånd från Hanna Nilsson (SD)

2023-03-17 Efter vikingaaffären: Hanna Nilsson (SD) sjukskriven – Lina Bengtsson (M) tar över

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se