torsjö live vers2

Polisen stormade vikingabyn – sökte efter vapen

Polisen stormade vikingabyn – sökte efter vapen

Polisen stormade strax efter klockan åtta på torsdagsmorgonen Vittfarnas vikingaby utanför Sösdala. Tre personer tvingades ut och visiterades innan polisen gjorde en husrannsakan. Därefter släpptes de. Efter tillslaget säger Oddvar Lönnerkrantz att polisen letade efter automatvapen, men inte hittade något.

Specialutrustad polis stormade på torsdagsmorgonen vikingabyn utanför Sösdala. Foto: Oddvar Lönnerkrantz

Vikingabyns Oddvar Lönnerkrantz ringde upp Frilagt och skickade en bild där specialutrustade poliser hukar bakom en bil på parkeringsplatsen. I bakgrunden hördes polisen skrika att alla skulle komma ut ur huset. Enligt Oddvar Lönnerkrantz greps både hans fru Maral Otetileu och hans vän Nisse Nilén när de gick ut. Sedan gick han själv också ut och samtalet bröts.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Polisens presstalesperson på ledningscentralen i Malmö bekräftar att polis är i vikingabyn i ett “utredningsärende”, men har inga andra uppgifter.

– Vi ser bara att poliser är på plats.

Sökte efter digitala enheter

Ellinor Cefalk är bosatt i vikingabyn, men hade åkt till jobbet och barnen hade hunnit till skolan innan polisen kom. Hon förstår att polisen väntat tills de gett sig iväg innan de slog till.

– Jag är tacksam för det. En av hundarna markerade tidigt i morse att det var något på andra sidan vägen, så de hade nog span på oss, säger hon till Frilagt.

Efter att ha haft telefonkontakt med polis på plats vid tiotiden berättar hon att husrannsakan pågår i flera byggnader på fastigheten.

– De letar tydligen efter digitala enheter för hon frågade mig var jag hade mina. Det var inte aktuellt att leta i min bostad eller att gripa mig, säger hon.

Däremot rekommenderades hon att vänta med att komma hem tills hon får klartecken att husrannsakan är klar.

– Annars får jag vänta utomhus. Men läget verkar vara under kontroll, säger hon.

De tre företrädarna för vikingabyn var kvar på plats när hon pratade med polisen. Ellinor Cefalk förstod det som att polisen ville ha deras hjälp med hundarna för att kunna gå in i byggnaderna.

Hon är förvånad över tillslaget.

– Det känns som att de är på jakt efter inspelningar.

– Det är en otroligt märklig situation. Konstigt att gå in med insatsstyrkan när vi hela tiden varit samarbetsvilliga och erbjudit oss att dela materialet.

Ellinor Cefalk var med när Oddvar Lönnerkrantz, Nisse Nilén och Maral Otetileu gjorde polisanmälan mot kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) för bland annat det hon sagt på inspelningar.

– Vi erbjöd oss att lämna inspelningarna, men svaret blev att vi fick ta det med förundersökningsledaren, säger hon.

– Vi har verkligen inget intresse av att dölja inspelningarna.

Vapenbrott efter bild på Facebook

När polisen var klar med husrannsakan efter cirka tre timmar var de tre företrädarna för vikingabyn fria att gå. Såvitt Oddvar Lönnerkrantz förstår var tillslaget en del i utredningen av Hanna Nilssons polisanmälan mot honom för utpressning. Enligt vad Hanna Nilsson själv tidigare sagt gällde anmälan att han försökt tvinga henne och partikamraten Ulf Berggren att köpa vikingabyn, annars skulle han gå till media med inspelningar av samtal mellan dem, något som ”kan bli väldigt tråkigt för vissa”.

Oddvar Lönnerkrantz säger att handläggaren för detta ärende nu också delgav honom misstanke om grovt vapenbrott.

– Jag blev delgiven misstanke om grovt vapenbrott i form av automatvapen, säger han.

Han fick veta att det gällde ett vapen som han poserat med på bild på Facebook. Det ska gälla samma bild som M-politikern Kenny Hansson, tidigare ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, polisanmält som ett hot i juli 2022. Polisen har alltså haft tillgång till bilden sedan dess. Varför den först nu plötsligt blir aktuell är okänt.

I filmen tar Oddvar Lönnerkrantz loss batteriet från sin softairgun.

– Hanna Nilsson har väl spätt på med att berätta om den, säger Oddvar Lönnerkrantz.

Han förklarar att vapnet på bilden är en softairgun. Det framgår också av en film, från samma tillfälle som bilden, där han visar hur han tar loss batteriet.

Enligt Oddvar Lönnerkrantz visste Hanna Nilsson att det inte var något riktigt vapen eftersom han skickade filmen till henne den 9 april 2022. Deras Messenger-konversation dagarna därefter är fylld med glada smileys, frågor om en kanin som Hanna ska lämna i vikingabyn och annat lättsamt.

Oddvar Lönnerkrantz är övertygad om att polisen också var ute efter inspelningar. Han är upprörd över att allt vänts upp och ner i husen.

– De har till och med haft sina hundar i vår säng. Jag har sagt till polisen att detta kommer att få följder. Anmälan kommer att bli nedlagd och vi kommer att begära skadestånd, säger han.

Frilagt har förgäves sökt polis och åklagare i ärendet för ytterligare information. Vi har även sökt Hanna Nilsson.

Berit Önell

Läs mer:

2022-07-06 Förundersökning om hot riktat mot Kenny Hansson (M) efter bild på Facebook

2023-03-10 Polisanmälan: Försökte tvinga kommunen att köpa vikingabyn

2023-03-13 Vikingar: Kommunalrådet ville leja oss som torpeder

2023-03-16 Förundersökning inledd mot Hanna Nilsson (SD)

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se